Stinze Stiens
Stiens
Historische tuin met bloeiende stinzenflora bij de dokterswoning in het oude centrum van Stiens.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Stinze-Stiens stinzenflora
- Open popup met vergrote afbeelding Stinze State Stiens
Ook leuk
-
Vlaskamptún
VlaskamptúnDe tuin bij het Doktershûs in Stiens werd in 1868 ontworpen door Gerrit Vlaskamp. Deze 19e-eeuwse slingertún is bekend om de prachtige stinzenflora.
StiensPark/Tuin
In en rond het dorp Stiens stonden in het begin van de achttiende eeuw een kleine tien states. Nu resteert er alleen nog een historische tuin met stinzenflora bij de dokterswoning. Deze tuin is aangelegd door Gerrit Vlaskamp en heeft nog steeds de oorspronkelijke padenstructuur en het originele reliëf.
De stichting Stinze-Stiens is eigenaar van een aantal monumentale panden in Stiens met bijbehorende tuinen. In het Pakhûs - het oude kaaspakhuis - worden tegenwoordig klassieke muziekconcerten georganiseerd. En de tuinen met stinzenflora zijn op bepaalde dagen - of op afspraak - ook toegankelijk voor publiek.
In de negentiende eeuw was het onder de Friese adel mode om tuinen in landschapsstijl aan te leggen. Tuinarchitecten Lucas Pieters Roodbaard (1782–1851) en later Gerrit Vlaskamp (1834–1906) hebben vele zogenaamde slingertuinen aangelegd in Friesland. In Stiens waren oorspronkelijk vijf tuinen aangelegd door Vlaskamp. De tuin bij de dokterswoning op Smelbrêge 6 is de enige tuin van Vlaskamp in Stiens die nog over is. In deze landschapstuinen werden ook vaak op grote schaal voorjaarsbollen geplant voor verwildering. Deze typische flora staat bekend als stinzenflora.
Een stins was in de middeleeuwen een stenen verdedigingstoren - meestal met een gracht en een stenen toegangspoort eromheen - waar mensen zich konden terugtrekken in tijden van onrust. Later werden deze stinzen door welgestelde families omgebouwd tot rijke herenhuizen (states). De grond in de directe omgeving werd gebruikt voor de teelt van groente en fruit. Later kwamen daar ook de siertuinen bij.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug GytsjerkOver het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Gytsjerk -
Neergestort Amerikaans vliegtuig
Neergestort Amerikaans vliegtuigBij Herjuwsmawei 2 stort op 24 augustus 1944 een Amerikaanse B17 neer. Ontdek hier het bijzondere verhaal.
Marrum -
Hotze Schuil
Hotze SchuilStandbeeld van Hotze Schuil, keizer onder de kaatskoningen. Zijn bekendste bijnaam luidde ‘De Lange’. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.
Harlingen -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn de Nicolaaskerk in Wiuwert werd in 1765 tijdens houtsnijwerkzaamheden een bijzondere vondst gedaan. Timmerlieden vonden bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert -
Sail Experience Grou
Sail Experience GrouZelf een polyvalkje huren en een dag met het gezin het water op of toch eens dat zeilbootje kopen en weekendjes uitwaaien op het wad. Die mooie dromen beginnen met zeillessen! We geven zeilles op de prachtige wateren bij Leeuwarden en Grou.
Grou -
Levvel-bloc
Levvel-blocMet de plaatsing van een heus Levvel-bloc op de Nieuwe Willemshaven in Harlingen, kan nu iedereen kennismaken met de nieuwe bekleding van de Afsluitdijk.
Harlingen -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Pluktuin PlukWad Wijnaldum
Pluktuin PlukWad WijnaldumLoop op een zonnige dag door een reusachtig bloemenveld. Kies op je gemak de mooiste bloemen uit. Fiets in het zonnetje dwars door het akkerland terug naar huis. Pak je mooiste vaas en geniet nog dagen van de bloemenpracht. Een fleurig uitje.
Wijnaldum -
Slachtedijk
SlachtedijkDe Slachtedijk is ontstaan uit een oud stelsel van polderdijken, die gezamenlijk deze nieuwe dijk vormden. De dijk loopt van Oosterbierum aan de Waddenzee naar Raerd aan de voormalige Middelzee. Vanaf omstreeks 1500 wordt er gesproken van de Slachtedijk.
Achlum
Routes in de buurt
-
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee(145.0 km)Leeuwarden -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a(21.4 km)Hurdegaryp