Hotze Schuil
Harlingen
Standbeeld van Hotze Schuil, keizer onder de kaatskoningen. Zijn bekendste bijnaam luidde ‘De Lange’. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.
Hotze Schuil Harlingen 1924 – Harlingen, 2005) was een beroemd Fries kaatser. Hij speelde van 1942 tot 1972. Hij was op en top een Harlinger. Hij heeft 28 jaar het eeuwige kaatsklassement aangevoerd, totdat Piet Jetze Faber zijn puntentotaal verbeterde. Schuil stond 10 keer in de finale van de PC (www.pc.franeker.nl) die hij 6 keer heeft gewonnen. Hij werd 3 keer tot koning gekroond. Voor Harlingen won hij 8 keer de Bondspartij. In zijn kaatscarrière veroverde hij 83 keer het koningsschap en was daarmee de keizer onder de koningen.
Hij was een beste ‘opslager’ (een andere bijnaam luidde ‘de schrik der opslagers’), een hele beste ‘uitslager’, hij behoorde tot de beste ‘perkspelers’ en ondertussen stond hij ook nog bekend als een entertainer op de kaatsvelden. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.
Op initiatief van de Stichting Ouwe Seunen staat op het Zuiderplein in Harlingen een standbeeld van Hotze Schuil, dat op 5 juli 2006 werd onthuld door oud-burgemeester Arlman en drie kleinkinderen van de kaatser.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Hotze Schuil
Standbeeld Hotze SchuilZuiderplein
Harlingen Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug GytsjerkOver het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Gytsjerk -
Neergestort Amerikaans vliegtuig
Neergestort Amerikaans vliegtuigBij Herjuwsmawei 2 stort op 24 augustus 1944 een Amerikaanse B17 neer. Ontdek hier het bijzondere verhaal.
Marrum -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn de Nicolaaskerk in Wiuwert werd in 1765 tijdens houtsnijwerkzaamheden een bijzondere vondst gedaan. Timmerlieden vonden bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert -
Geboortehuis van Tjerk Hiddes de Vries
Geboortehuis van Tjerk Hiddes de VriesSexbierum is de geboorteplaats van admiraal Tjerk Hiddes. In dit huis is hij geboren op 6 augustus 1622.
Sexbierum -
Levvel-bloc
Levvel-blocMet de plaatsing van een heus Levvel-bloc op de Nieuwe Willemshaven in Harlingen, kan nu iedereen kennismaken met de nieuwe bekleding van de Afsluitdijk.
Harlingen -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Slachtedijk
SlachtedijkDe Slachtedijk is ontstaan uit een oud stelsel van polderdijken, die gezamenlijk deze nieuwe dijk vormden. De dijk loopt van Oosterbierum aan de Waddenzee naar Raerd aan de voormalige Middelzee. Vanaf omstreeks 1500 wordt er gesproken van de Slachtedijk.
Achlum -
Gasthuis Vredenhof
Gasthuis VredenhofOntdek Gasthuis Vredenhof, een rijksmonument dat niet alleen het verleden eer aandoet, maar ook een blijvende getuigenis is van zorg en gemeenschap in Dronryp. Nog steeds wonen hier alleenstaande dames.
dronryp -
Commandopost Grou
Commandopost GrouCommandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers.
Grou
Routes in de buurt
-
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9(18.0 km)Kimswerd