Brits ereveld Harlingen
Harlingen
Als antwoord op de luchtaanvallen op onder meer Londen gaf de Britse regering de opdracht om Duitse steden en industriegebieden te bombarderen. Op hun bombardementsvluchten naar Duitsland gebruikten de geallieerden het IJsselmeer als aanvliegroute.
Als antwoord op de luchtaanvallen op onder meer Londen gaf de Britse regering de opdracht om Duitse steden en industriegebieden te bombarderen. Op hun bombardementsvluchten naar Duitsland gebruikten de geallieerden het IJsselmeer als aanvliegroute.
Helemaal veilig was de route over het IJsselmeer nu ook weer niet; de Duitsers stuurden jachtvliegtuigen af op de Geallieerde eskaders. Bij de luchtgevechten die daarop volgden raakten soms Geallieerde en Duitse vliegtuigen zo zwaar beschadigd dat zij in het IJsselmeer of de Noordoostpolder neerstortten.
Soms wisten bemanningsleden zich met parachutes te redden. Anderen kwamen bij de crash om het leven. Vaak werden de lichamen door vissers geborgen. Soms spoelden bemanningsleden ergens langs de IJsselmeerkust aan zonder dat ze konden worden geïdentificeerd. De gesneuvelden werden dan op lokale kerkhoven in een naamloos graf ter aarde besteld.
Op de Algemene Begraafplaats van Harlingen is een militaire begraafplaats te vinden met 67 Oorlogsgraven waarvan de meesten vliegers zijn. Er zijn 22 graven van niet-geïdentificeerde slachtoffers.
Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Meidagen 1940’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Luchtpost Vijfhuizen
Luchtpost VijfhuizenIn het najaar van 1940 is bij het Vijfhuizen een uitzichttoren op de zeedijk gebouwd om uit te kijken naar vijandelijke vliegtuigen. De wachtposten verbleven in een barak die stond op het land van P. Porte.
Hallum -
Uitkijkpunt Terpentoer
Uitkijkpunt TerpentoerUitkijktoren van cortenstaal, die op dezelfde hoogte staat, als de inmiddels afgegraven terp van Wijnaldum.
Wijnaldum -
Het Stadhuis van Harlingen - Gedichtenroute
Het Stadhuis van Harlingen - GedichtenrouteDe geboren en getogen Harlinger Dico van der Meer komt op enig moment in zijn - meestal vroege - jeugd Harlinger liedjes tegen. De strofe ‘Harlinger mien stadsje' is één van de liedjes die hij schreef.
Harlingen -
Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierDe grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
Kimswerd -
Afsluitdijk Wadden Center
Afsluitdijk Wadden CenterDirect boekbaar
Het Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven.
Kornwerderzand -
Keermuur Willemshaven - Gedichtenroute
Keermuur Willemshaven - GedichtenrouteTussen Gerrits Dykstra (1821-1914) zijn honderden gedichten en liedteksten bevindt zich ook – in de bundel Frîske sang (1874) - zijn lofzang op de beroemde Friese admiraal Tjerk Hiddes de Vries (1622-1666), die zijn thuisbasis in Harlingen had.
Harlingen -
St. Christoffelsteeg
St. ChristoffelsteegChristoffel is de patroonheilige van reizigers, pelgrims, schilders, schatgravers en vele anderen Eerst wordt deze steeg Stroffelsteeg genoemd. Blij...
Harlingen -
Stadsmaquette
StadsmaquetteBij de Havenbrug (Zuiderhaven) staat een bronzen maquette van Harlingen, die zowel inwoners als bezoekers de gelegenheid biedt om de stad op een unieke manier te ervaren.
Harlingen -
Voormalige Marneslenk
Voormalige MarneslenkDe Marneslenk was, samen met bijvoorbeeld de Middelzee of de Zuiderzee, een van de zeearmen die het binnenland insneed. Tussen Zurich en Kimswerd liep de Marneslenk het land in, om vervolgens tot Bolsward reiken.
Pingjum
Routes in de buurt
-
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen