Standbeeld Grutte Pier
Kimswerd
De grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
De grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
Pier was aanvoerder van de bende ‘Arumer Zwarte Hoop’, met wie hij op een vloot op de Zuiderzee allereerst de strijd voerde tegen de Saksen en later tegen de Hollanders.
Na zijn overlijden in 1520 verscheen hij in vele Friese kronieken, legendes en verhalen als vrijheidsstrijder, die zijn slachtoffers het gezegde "Bûter, brea en griene tsiis, wat dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries" in het Fries zou hebben laten zeggen, om wie dat niet kon uitspreken te doden. Zo wist hij het verschil tussen de Friezen en de Hollanders.
In 1985 kreeg Grutte Pier een standbeeld in zijn geboorteplaats Kimswerd, uitgevoerd in Belgisch hardsteen naar ontwerp van Anne Wouddijk. In heel Friesland vind je nog meer plekken waar je Grutte Pier kunt 'beleven':
- In het Fries Museum ligt het zwaard van Grutte Pier. Met een lengte van 2,13 (bijna even groot als Grutte Pier zelf) en 6,6 kilo. In 2022 is er uitgebreid onderzoek gedaan of dit daadwerkelijk het zwaard van Grutte Pier was. Er is geconcludeerd dat het uit de tijd van Grutte Pier was en dat er mee is gevochten.
- In de Martinikerk in Sneek liggen de overblijfselen van deze Friese held
- In het stadshuis in Sneek ligt de helm
- In Bartlehiem vind je Bierbrouwerij Grutte Pier. Een heerlijk Fries streekproduct ontstaan aan de bar in Speciaalbier cafe de Markies in Leeuwarden
- In 2022 is er een film uitgekomen over de vrijheidsstrijder
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierGreate Pierwei
8821 LV Kimswerd Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
11fountains Leeuwarden
11fountains Leeuwarden"Love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten.
Leeuwarden -
Luchtpost Vijfhuizen
Luchtpost VijfhuizenIn het najaar van 1940 is bij het Vijfhuizen een uitzichttoren op de zeedijk gebouwd om uit te kijken naar vijandelijke vliegtuigen. De wachtposten verbleven in een barak die stond op het land van P. Porte.
Hallum -
Elfstedentocht beeld Aukje in Harlingen
Elfstedentocht beeld Aukje in HarlingenDe Elfstedenschaatster Aukje in Harlingen van Evert van Hemert. Aukje maakt deel uit van een serie van elf beelden die door de kunstenaar aan de elf steden geschonken zijn, als eerbetoon aan de vrouwelijke deelneemsters aan de tocht der tochten.
Harlingen -
Korendragershuisje
KorendragershuisjeHet huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Franeker -
’t Gouden Stoepke
’t Gouden StoepkeDit prachtige oude pandje ligt aan de Jan Ruurdstraat 3 in Harlingen. De Zuiderhaven is aangelegd rond 1597. Het eerste (voorste) deel van het pandje is gebouwd tussen 1597 en 1610.
Harlingen -
Commandopost Grou
Commandopost GrouCommandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers.
Grou -
Landgoed & Slot Martenastate
Landgoed & Slot MartenastateIn 1899 is de oude state afgebroken en vervangen door een “slot”. Dit gebouw bestaat nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl en een zeer rijke stinzenflora.
Koarnjum -
Uitkijkpunt Terpentoer
Uitkijkpunt TerpentoerUitkijktoren van cortenstaal, die op dezelfde hoogte staat, als de inmiddels afgegraven terp van Wijnaldum.
Wijnaldum -
Zuiderhaven 55b
Zuiderhaven 55bDe bewoners van dit huis heten u graag welkom. U moet naar binnen via de deur in het huis van de buren, want dit pand lijkt geen eigen voordeur te hebben. Wel tegels, in overvloed!
Harlingen -
de Jirnsumer Moeting
de Jirnsumer MoetingOp 5 juni 2010 werd in het Friese Jirnsum (Irnsum) (tussen Grou en Sneek) een uniek pelgrimsmonument, ‘de Jirnsumer Moeting’, onthuld (dit is 10 jaar na de opening van het Jabikspaad).
Jirnsum
Routes in de buurt
-
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8(20.6 km)Bolsward -
Etappe 2: Stavoren - Harlingen | Elfstedenfietsroute
Etappe 2: Stavoren - Harlingen | Elfstedenfietsroute(51.0 km)Stavoren