DOBBEPAARDEN FOTOKUNSTWERK
Marrum
Entdecken Sie das liegende Fotokunstwerk in der Mitte des Ozingadobbe, dem Ort, an dem die Pferde 2006 gefangen wurden.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
- Popup mit Bild öffnen Dobbepaardenkunstwerk
- Popup mit Bild öffnen 2
- Popup mit Bild öffnen Dobbepaarden
Entdecken Sie das liegende Fotokunstwerk inmitten der Ozingadobbe, dem Ort, an dem die Pferde 2006 eingeschlossen waren.
Das Bild zeigt das Pferdedrama und stammt vom Digital-Künstler Marcel van Luit. Van Luit spielt mit Tiefe, Kontrast und Farben und ist sehr geschickt in der Zusammenstellung der verschiedenen Bilder zu einem narrativen Gesamtobjekt, wodurch das Bild - auch in diesem riesigen Format - gestochen scharf ist und in seinen Farben mit der Landschaft verbunden ist. Das Kunstwerk liegt auf dem Wasserspiegel und bewegt sich mit dem Wasserstand auf und ab. Man kann es nur vom Rand der Dobbe aus sehen. So bleibt der Blick auf die offene Landschaft erhalten. Wer das Bild sehen möchte, muss also die Wanderschuhe anziehen!
Preise
- Gratis
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Hier finden Sie DOBBEPAARDEN FOTOKUNSTWERK
Oazingaloane 19073 Marrum Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug GytsjerkOver het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Gytsjerk -
Neergestort Amerikaans vliegtuig
Neergestort Amerikaans vliegtuigBij Herjuwsmawei 2 stort op 24 augustus 1944 een Amerikaanse B17 neer. Ontdek hier het bijzondere verhaal.
Marrum -
Hotze Schuil
Hotze SchuilStatue von Hotze Schuil, berühmter friesischer „Kaatser“ (Kaatsen = Friesischer Handball)
Harlingen -
Mumienkeller Wiuwert
Mumienkeller WiuwertIm Jahr 1765 fanden Zimmerleute zufällig bei Holzschnitzarbeiten in der Kirche unverweste Leichen in der Krypta. Der Schock ihres Lebens! Voller Panik rannten sie aus der St.-Nikolaus-Kirche.
Wiuwert -
Levvel-bloc
Levvel-blocMet de plaatsing van een heus Levvel-bloc op de Nieuwe Willemshaven in Harlingen, kan nu iedereen kennismaken met de nieuwe bekleding van de Afsluitdijk.
Harlingen -
Brücke von Bartlehiem – Elfstädtetour
Brücke von Bartlehiem – ElfstädtetourDie berühmte Holzbrücke der Elfstädtetour!
Wânswert -
Slachtedijk
SlachtedijkDer Slachtedijk ist aus einem alten System von Polderdeichen entstanden, die zusammen diesen neuen Deich bildeten. Der Deich verläuft von Oosterbierum am Wattenmeer bis Raerd an der ehemaligen Middelzee. Ab etwa 1500 wurde der Deich „Slachtedijk“ genannt.
Achlum -
Gefechtsstand Grou
Gefechtsstand GrouGefechtsstand Grou ist einer der Besucherstandorte des Museums Bescherming Bevolking. Wähnen Sie sich in der Zeit des Kalten Krieges und besuchen Sie die unterirdischen Bunker.
Grou -
Bunker Koehoal
Bunker KoehoalDer einzige verbliebene Bunker der Koehoal-Verteidigungslinie ist eine bleibende Erinnerung an den Luftkrieg über Friesland.
Oosterbierum -
Zwarte Haan: visvriendelijk malen
Inhalte können nicht angezeigt werden, da die Cookies nicht akzeptiert wurden. Wenn Sie sich dieses Video trotzdem anschauen möchten, akzeptieren Sie bitte die Cookies.
Zwarte Haan: visvriendelijk malen
(beluister hier het audioverhaal)
Je zag de typisch blauwe kleur waarschijnlijk al van verre: het dak van het zeegemaal dat hier sinds 1973 staat en genoemd is naar waterschapsvoorzitter Henk Miedema. Dit gemaal kan tot 700 kubieke meter per minuut water vanuit de vaart in zee lozen. Als je hier even blijft staan, kun je zomaar het gemaal horen aanslaan, want die schakelt automatisch in.
Een geweldige uitvinding dus, een gemaal, maar er zit ook een nadeel aan. Gemalen zijn namelijk net als dijken en sluizen een grote hindernis voor trekvissen, omdat zij voor hun overleving tussen zoet en zout water moeten kunnen migreren. In 2015 is dit gemaal visvriendelijk gemaakt, door de pompen aan te passen en een vispassage met een lokstroompomp te maken.
Jammer genoeg is het niet te zien, maar in het voor- en najaar is het hier een drukte van belang op vissengebied. Trekvissen als spiering, trekkend driedoornig stekelbaarsje en paling maken dan gebruik van het vismigratiesysteem in het gemaal.
Instinct drijft volwassen palingen hier in de herfst naar het einde van de Kouwe Faart toe, omdat ze naar de zoute Waddenzee willen. Een waaier beschermt ze als ze met het uitstromende water mee de zee in worden gepompt. Eenmaal in zee zit hun reis er nog lang niet op. Ze leggen maar liefst 5000 kilometer af naar hun geboortegrond, de Sargassozee bij Mexico, om te paaien.
De jonge palingen die daar worden geboren, glasaaltjes genoemd omdat ze doorzichtig zijn, drijven vervolgens op de golfstromen mee naar Europa. Zo komen ze in de lente onder andere hier achter de dijk terecht. En dan is het hun beurt om dit gemaal te trotseren, nu landinwaarts. Een lokstroom van zoet water helpt hen door een buis onder de dijk door, waar ze hier in de bak onder je voeten terecht komen. Maximaal twee uur later gaat hier onder water een schuif open. En zo begint de kringloop van het leven opnieuw.
Ingesproken door:
Theun Mosk werkt inmiddels 20 jaar als ontwerper in theater, zowel voor dans, opera, toneel, performance, mime en muziektheater. Daarnaast maakt hij installaties in de openbare ruimte en ontwerpt hij landschapswerken.In 2008 kwam Theun in aanraking met Joop Mulder toen hij samen met Robert Wilson en Boukje Schwiegman ‘Walking’ ontwierp tijdens Oerol. “Joop is voor mij een van de belangrijkste inspiratiebronnen. Een klein duwtje of idee kon uitmonden in een zee van gedachten en inspiratie. Hij was een diesel, met een enorme drive en noodzaak, dat maak je zelden mee. Mensen als Joop zijn nodig om de grenzen te verleggen en nieuw horizonnen te creeëren. Zij doen een leven en samenleven enorm verrijken.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of Place
Je zag de typisch blauwe kleur waarschijnlijk al van verre: het dak van het zeegemaal dat hier sinds 1973 staat en genoemd is naar waterschapsvoorzitter Henk Miedema.
St. Jacobiparochie
In der Nachbarschaft
-
ARCHÄOLOGISCHES WATT - FRIESLAND - TEIL 2
ARCHÄOLOGISCHES WATT - FRIESLAND - TEIL 2(59.3 km)Firdgum -
Mini-Rad- und Wanderurlaub Friesland - Etappe 1
Mini-Rad- und Wanderurlaub Friesland - Etappe 1(61.1 km)Harlingen -
LF-Wochenendtour Friesische Küste und Middelzee
LF-Wochenendtour Friesische Küste und Middelzee(145.0 km)Leeuwarden -
Hallumerhoek - Dokkum | Elf-Städte-Pfad: Etappe 12
Hallumerhoek - Dokkum | Elf-Städte-Pfad: Etappe 12(20.9 km)Hallum