Martinikerk Franeker
Franeker
De Martinikerk is de enige middeleeuwse kerk in Friesland met een kooromgang. Het orgel uit 1842 is gemaakt door Van Dam.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
- Popup mit Bild öffnen Martinikerk Franeker
- Popup mit Bild öffnen interieur Martinikerk Franeker
- Popup mit Bild öffnen orgel Martinikerk
De kerk uit de tweede helft van de 14e eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Martinus. De pseudobasiliek heeft dertig pilaren tussen het middenschip en de zijbeuken en twaalf pilaren rond het koor. Op de pilaren bevinden zich fresco's met afbeeldingen van de heiligen: Dominicus, Franciscus, Lucas, Jakobus de Meerdere, Sebastiaan, Adrianus, Hubertus, Rochus, Clothilde, Catharina van Alexandrië, Sint-Margaretha en Apollonia van Alexandrië.
De Martinikerk is de enige middeleeuwse kerk in Friesland met een kooromgang. Het orgel uit 1842 is gemaakt door Van Dam. De restauratie in de periode 1940-1943 geschiedde naar plannen van Herman van der Kloot Meijburg.
De kerk wordt voorts gebruikt voor concerten, zoals de jaarlijkse orgelconcertreeks en voor uitvoeringen van plaatselijke en andere koren en muziekverenigingen. De kerk biedt tevens plaats voor lezingen, colleges en symposia. De Martinikerk is voorzien van LCD-schermen, waarmee beeld- en geluid goed wordt verzorgd en geregistreerd.
Het is traditie dat tijdens de zomermaanden een expositie wordt georganiseerd. Klik hier voor meer informatie
Openstelling
Vanaf 9 juni 2021 is de Martinikerk, met inachtneming van de actuele corona maatregelen, weer open ter bezichtiging voor toeristen en gemeenteleden. Onze vrijwilligers ontvangen u graag.
Opening tot 1 juli:
woensdag t/m vrijdag: 14:00 – 17:00 uur
zaterdag 11:00 – 17:00 uur
Na 1 juli:
maandag: 14.00 – 17.00 uur
dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur
De toegang is vrij, maar een vrijwillige gift voor de kerk wordt op prijs gesteld.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Martinikerk Franeker
Martinikerk FranekerBreedeplaats 2
8801 Franeker Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Klokkenstoel Harlingen
Klokkenstoel HarlingenBij de Christelijke Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt staat de klokkenstoel. Ook te zien vanaf de Noordoostersingel.
Harlingen -
Zwarte Haan: visvriendelijk malen
Inhalte können nicht angezeigt werden, da die Cookies nicht akzeptiert wurden. Wenn Sie sich dieses Video trotzdem anschauen möchten, akzeptieren Sie bitte die Cookies.
Zwarte Haan: visvriendelijk malen
(beluister hier het audioverhaal)
Je zag de typisch blauwe kleur waarschijnlijk al van verre: het dak van het zeegemaal dat hier sinds 1973 staat en genoemd is naar waterschapsvoorzitter Henk Miedema. Dit gemaal kan tot 700 kubieke meter per minuut water vanuit de vaart in zee lozen. Als je hier even blijft staan, kun je zomaar het gemaal horen aanslaan, want die schakelt automatisch in.
Een geweldige uitvinding dus, een gemaal, maar er zit ook een nadeel aan. Gemalen zijn namelijk net als dijken en sluizen een grote hindernis voor trekvissen, omdat zij voor hun overleving tussen zoet en zout water moeten kunnen migreren. In 2015 is dit gemaal visvriendelijk gemaakt, door de pompen aan te passen en een vispassage met een lokstroompomp te maken.
Jammer genoeg is het niet te zien, maar in het voor- en najaar is het hier een drukte van belang op vissengebied. Trekvissen als spiering, trekkend driedoornig stekelbaarsje en paling maken dan gebruik van het vismigratiesysteem in het gemaal.
Instinct drijft volwassen palingen hier in de herfst naar het einde van de Kouwe Faart toe, omdat ze naar de zoute Waddenzee willen. Een waaier beschermt ze als ze met het uitstromende water mee de zee in worden gepompt. Eenmaal in zee zit hun reis er nog lang niet op. Ze leggen maar liefst 5000 kilometer af naar hun geboortegrond, de Sargassozee bij Mexico, om te paaien.
De jonge palingen die daar worden geboren, glasaaltjes genoemd omdat ze doorzichtig zijn, drijven vervolgens op de golfstromen mee naar Europa. Zo komen ze in de lente onder andere hier achter de dijk terecht. En dan is het hun beurt om dit gemaal te trotseren, nu landinwaarts. Een lokstroom van zoet water helpt hen door een buis onder de dijk door, waar ze hier in de bak onder je voeten terecht komen. Maximaal twee uur later gaat hier onder water een schuif open. En zo begint de kringloop van het leven opnieuw.
Ingesproken door:
Theun Mosk werkt inmiddels 20 jaar als ontwerper in theater, zowel voor dans, opera, toneel, performance, mime en muziektheater. Daarnaast maakt hij installaties in de openbare ruimte en ontwerpt hij landschapswerken.In 2008 kwam Theun in aanraking met Joop Mulder toen hij samen met Robert Wilson en Boukje Schwiegman ‘Walking’ ontwierp tijdens Oerol. “Joop is voor mij een van de belangrijkste inspiratiebronnen. Een klein duwtje of idee kon uitmonden in een zee van gedachten en inspiratie. Hij was een diesel, met een enorme drive en noodzaak, dat maak je zelden mee. Mensen als Joop zijn nodig om de grenzen te verleggen en nieuw horizonnen te creeëren. Zij doen een leven en samenleven enorm verrijken.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of Place
Je zag de typisch blauwe kleur waarschijnlijk al van verre: het dak van het zeegemaal dat hier sinds 1973 staat en genoemd is naar waterschapsvoorzitter Henk Miedema.
St. Jacobiparochie -
Pingjumer Gulden Halsband
Pingjumer Gulden HalsbandDe Pingjumer Gulden Halsband is een binnendijk die het dorp Pingjum beschermde tegen het water van de Marne: een zeearm van de Waddenzee.
Witmarsum -
Uniastate en Tsjerke Bears
Uniastate en Tsjerke BearsOp het terrein van Cultuur-historisch centrum Uniastate bevindt zich een 13e eeuwse kerk met een rijk interieur en een fraai houtgesneden preekstoel. Ook de unieke replica/luchtspiegeling van de oude State staat op het terrein.
Bears -
Kerk Hegebeintum
Kerk HegebeintumDe terp van Hegebeintum is met 9 meter de hoogte terp van Nederland. Op de terp ligt een schilderachtig Romaans kerkje uit de 12e eeuw. Binnen hangt een rijke adellijke collectie rouwborden.
Hegebeintum -
Johanneskerk Weidum
Johanneskerk WeidumDe romano-gotische kerk uit de 13e eeuw - oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Evangelist - vormt samen met de omliggende straatjes en het naastgelegen kaatsveld voor een karakteristiek plaatje.
Weidum -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
11fountains Leeuwarden
11fountains Leeuwarden"Love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten.
Leeuwarden -
Dekema State
Dekema StateDe Dekema State is van oorsprong een adellijke woning, waar tot 1996 verschillende families gewoond hebben. De State en de tuinen zijn nu opengesteld voor publiek.
Jelsum
In der Nachbarschaft
-
St. Jacobiparochie-Franeker | Klooster Claercamppad: etappe 7
St. Jacobiparochie-Franeker | Klooster Claercamppad: etappe 7(22.3 km)St.-Jacobiparochie -
Franeker-Bolsward | Klooster Claercamppad: etappe 8
Franeker-Bolsward | Klooster Claercamppad: etappe 8(23.3 km)Franeker -
Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 3
Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 3(60.0 km)Koarnjum -
Herbaijum - Berlikum | Elfstedenpad: etappe 10
Herbaijum - Berlikum | Elfstedenpad: etappe 10(19.8 km)Herbaijum