Sint Vituskerk Feinsum
Feinsum
Waarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
In het noorden van Friesland struikel je letterlijk over de historische kerkgebouwen, de kerk van Feinsum is ook weer zo'n stoffig juweeltje...
Waarschijnlijk is Feinsum (Finkum in het Nederlands) ontstaan rond een boerderij van het klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd. In de loop der jaren is het gebouw natuurlijk wel een aantal keren uitgebreid en aangepast.
Zo werd de toren in 1515 door De Zwarte Hoop in brand gestoken om de Gelderse soldaten eruit te jagen. Herbouw van de toren gebeurde daarna in oude romaanse stijl. De laatste grote restauratie vond plaats in de 60' er jaren van de vorige eeuw. De prachtig gebeeldhouwde grafzerken zijn in de kerkvloer blijven liggen.
In deze kerk wordt niet meer gepreekt, maar nog wel gezongen door het dorpskoor. Verder vinden er rouw- en trouwdiensten plaats. Ook kan de kerk gehuurd worden voor cursussen, kleine workshops en exposities. Stichting Alde Fryske Tjerken is sinds 1975 eigenaar van de kerk. Een plaatselijke commissie zorgt voor de organisatie van verschillende bijeenkomsten in de Sint Vituskerk.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Sint Vituskerk Feinsum
Holdingawei q 519053 LV Feinsum Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Mariakerk Winsum
Mariakerk WinsumDe kerk, oorspronkelijk gewijd aan Maria, staat op een terp. De zaalkerk met driezijdige koorsluiting heeft een kern uit de 16e eeuw en een noordgevel uit de 18e eeuw.
Winsum -
Grafsteen van de vader van Eise Eisinga
Grafsteen van de vader van Eise EisingaOntcijfer het wiskundig raadsel op de grafsteen van de vader van Eise Eisinga. Hij heeft dit gedaan om op die manier bij een breed publiek interesse voor wiskunde te wekken. Later is hij zelf ook in dit graf bijgezet.
Dronryp -
Kaatsveld het Sjûkelân
Kaatsveld het SjûkelânKaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.
Franeker -
Archeologisch Steunpunt Wijnaldum
Archeologisch Steunpunt WijnaldumMaak kennis met de Friese koningsschatten in Wijnaldum. Het archeologisch steunpunt van Wijnaldum is gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk,
Wijnaldum -
Mariakerk Blessum
Mariakerk BlessumDe Mariakerk in Blessum stamt uit de dertiende eeuw. De toren is van later datum. De kerk is vooral bekend vanwege twee bijzondere tekstborden uit 1657. Op de ene staan de Tien Geboden. Het andere vermeldt de Slag bij Boksum.
Blessum -
Old Burger Weeshuis
Old Burger WeeshuisSinds in 1534 Auck Peters begonnen is met de opvang van wezen, en via haar erfenis de eerste aanzet is gegeven voor de oprichting van een weeshuis, he...
Leeuwarden -
De Sint-Janskerk Deinum
De Sint-Janskerk DeinumDe Sint Janskerk is een middeleeuwse kerk met een ui-vormige spits. De sipel.
Deinum -
Hervormde kerk Friens
Hervormde kerk FriensIn het terpdorpje bevindt zich de Hervormde kerk Friens, gebouwd in 1795 op kosten van de familie Van Sytzama.
Friens -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Sint Martinuskerk in Bitgum
Sint Martinuskerk in BitgumDe Sint Martinuskerk in Bitgum heeft een voornaam plekje op de resten van een voormalige terp. Daardoor staan de kerk en het kerkhof nog altijd nét iets hoger dan de rest van het dorp Bitgum.
Bitgum
In der Nachbarschaft
-
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee(145.0 km)Leeuwarden -
Foodroute Middelsee: Oud en nieuw land aan de waddenkust
Foodroute Middelsee: Oud en nieuw land aan de waddenkust(59.0 km)Leeuwarden