De Mouterij Franeker
Franeker
Voormalig schuilkerkje. Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
450 jaar geschiedenis
In 1578 bouwen de gebroeders Schellingwou hun mouterij tussen het Bolwerk in Franeker en de Zilverstraat. Mogelijk in 1860 wordt het grachtje dat door de mouterij loopt drooggelegd. Het bedrijf beëindigt na 282 jaar zijn werkzaamheden. In 1656 geven Hans Jansen en Antje Sjouke toestemming voor de bouw van een ‘schuilvermaning’. In 2012 vindt de laatste dienst in het Bolwerkkerkje plaats. Na 356 jaar sluit de vermaning haar deuren.
Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten. De ontdekking van het grachtje is natuurlijk een sensatie die niet voor het nageslacht verloren mag gaan. Daarom wordt het door een glazen plaat in de vloer in zicht gehouden. De archeologische vondsten hebben volgens de bouwhistorici een hoge monumentwaarde. De uitzonderlijke insluiting van een achtergracht maakt de vloer zelfs van landelijke betekenis.
De officiële ingebruikneming van De Mouterij vindt plaats op 24 mei 2019. Er is veel belangstelling voor het gebruik van de zaal. De akoestiek is uitstekend. Koren kunnen hier goed terecht, zowel voor repetities als voor uitvoeringen. Maar ook religieuze bijeenkomsten, exposities en andere culturele uitingen vinden een stijlvolle ruimte in de Mouterij.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie De Mouterij Franeker
De MouterijZILVERSTRAAT 46
8801 KC Franeker Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Mariakerk Winsum
Mariakerk WinsumDe kerk, oorspronkelijk gewijd aan Maria, staat op een terp. De zaalkerk met driezijdige koorsluiting heeft een kern uit de 16e eeuw en een noordgevel uit de 18e eeuw.
Winsum -
Grafsteen van de vader van Eise Eisinga
Grafsteen van de vader van Eise EisingaOntcijfer het wiskundig raadsel op de grafsteen van de vader van Eise Eisinga. Hij heeft dit gedaan om op die manier bij een breed publiek interesse voor wiskunde te wekken. Later is hij zelf ook in dit graf bijgezet.
Dronryp -
Anton Wachter
Anton WachterAnton Wachter is de hoofdpersoon en alter ego in romans van Simon Vestdijk. Harlingen – in zijn boeken Lahringen genoemd – was zijn geboorteplaats en daarom speelt deze stad een belangrijke rol in zijn boeken.
Harlingen -
Kaatsveld het Sjûkelân
Kaatsveld het SjûkelânKaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.
Franeker -
Archeologisch Steunpunt Wijnaldum
Archeologisch Steunpunt WijnaldumMaak kennis met de Friese koningsschatten in Wijnaldum. Het archeologisch steunpunt van Wijnaldum is gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk,
Wijnaldum -
Mariakerk Blessum
Mariakerk BlessumDe Mariakerk in Blessum stamt uit de dertiende eeuw. De toren is van later datum. De kerk is vooral bekend vanwege twee bijzondere tekstborden uit 1657. Op de ene staan de Tien Geboden. Het andere vermeldt de Slag bij Boksum.
Blessum -
Old Burger Weeshuis
Old Burger WeeshuisSinds in 1534 Auck Peters begonnen is met de opvang van wezen, en via haar erfenis de eerste aanzet is gegeven voor de oprichting van een weeshuis, he...
Leeuwarden -
De Sint-Janskerk Deinum
De Sint-Janskerk DeinumDe Sint Janskerk is een middeleeuwse kerk met een ui-vormige spits. De sipel.
Deinum -
Hervormde kerk Friens
Hervormde kerk FriensIn het terpdorpje bevindt zich de Hervormde kerk Friens, gebouwd in 1795 op kosten van de familie Van Sytzama.
Friens -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum
In der Nachbarschaft
-
Rondje Hitzum - Franeker | SUP- en kanoroute
Rondje Hitzum - Franeker | SUP- en kanoroute(12.6 km)Hitzum -
St. Jacobiparochie-Franeker | Klooster Claercamppad: etappe 7
St. Jacobiparochie-Franeker | Klooster Claercamppad: etappe 7(22.3 km)St.-Jacobiparochie