Verzetsmonument Makkum
Makkum
Bij het monument aan de kade in Makkum wordt de herinnering aan Tijmen en Aart van den Berg in ere gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de twee broers een palingrokerij, die tevens diende als dekmantel voor hun verzetsdaden.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Verzetsmonument Makkum
- Open popup met vergrote afbeelding Verzetsmonument Makkum
Bij het monument aan de kade in Makkum wordt de herinnering aan Tijmen en Aart van den Berg in ere gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de twee broers een palingrokerij, die tevens diende als dekmantel voor hun verzetsdaden. Regelmatig kochten de broers arrestanten vrij, ze betaalden de Duitsers dan met gerookte paling, drank en geld. De beide broers overleefden de oorlog.
De fabriek en palingrokerij van Aart en Tijmen van den Berg in Makkum was onlosmakelijk verbonden met het verzet. Tijmen sprak Duits en dat benutte hij regelmatig in het dorp. Als de Duitsers iemand hadden gearresteerd dan ging hij naar de Duitse officier met een fles jenever of vis, om de arrestant vrij te krijgen. Onderduikers vonden ook een plek bij het bedrijf en bij wapendroppings kon het verzet ook terecht bij de Van den Bergs, die verderop aan het Vallaat ook een conservenfabriek hadden. De munitie werd bij het bedrijf ingeblikt en de wapens werden verstopt in viskisten, klaar voor verdere verspreiding.
Op zaterdag morgen 7 april 1945 werd er door de Sicherheitsdienst een razzia uitgevoerd in Makkum. Ook in de plaatselijke conservenfabriek van Van den Berg werd een inval gedaan. In de fabriek en in het dorp werden verscheidene arrestaties verricht, terwijl in de fabriek ook wapens werden gevonden. Meerdere mannen werden opgepakt, zes van hen werden nog diezelfde dag na zware martelingen geëxecuteerd. Op 18 april werd Makkum als laatste dorp van het Friese vasteland bevrijd.
Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Meidagen 1940’ en ‘Stelling Kornwerderzand’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug GytsjerkOver het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Gytsjerk -
Neergestort Amerikaans vliegtuig
Neergestort Amerikaans vliegtuigBij Herjuwsmawei 2 stort op 24 augustus 1944 een Amerikaanse B17 neer. Ontdek hier het bijzondere verhaal.
Marrum -
Hotze Schuil
Hotze SchuilStandbeeld van Hotze Schuil, keizer onder de kaatskoningen. Zijn bekendste bijnaam luidde ‘De Lange’. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.
Harlingen -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn de Nicolaaskerk in Wiuwert werd in 1765 tijdens houtsnijwerkzaamheden een bijzondere vondst gedaan. Timmerlieden vonden bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert -
Levvel-bloc
Levvel-blocMet de plaatsing van een heus Levvel-bloc op de Nieuwe Willemshaven in Harlingen, kan nu iedereen kennismaken met de nieuwe bekleding van de Afsluitdijk.
Harlingen -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Slachtedijk
SlachtedijkDe Slachtedijk is ontstaan uit een oud stelsel van polderdijken, die gezamenlijk deze nieuwe dijk vormden. De dijk loopt van Oosterbierum aan de Waddenzee naar Raerd aan de voormalige Middelzee. Vanaf omstreeks 1500 wordt er gesproken van de Slachtedijk.
Achlum -
Commandopost Grou
Commandopost GrouCommandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers.
Grou -
Bunker Koehoal
Bunker KoehoalDe enige overgebleven bunker van Stelling Koehoal is een blijvende herinnering van de luchtoorlog boven Friesland.
Oosterbierum
Routes in de buurt
-
Makkum-Witmarsum | Klooster Claercamppad: etappe 10
Makkum-Witmarsum | Klooster Claercamppad: etappe 10(17.1 km)Makkum