Neergestort Amerikaans vliegtuig
Marrum
Bij Herjuwsmawei 2 stort op 24 augustus 1944 een Amerikaanse B17 neer. Ontdek hier het bijzondere verhaal.
Neem alvast een kijkje
(dit verhaal hoort bij de route Noarderleech van de Strijd om de Wadden)
De USAAF ging die dag met 1320 bommenwerpers en een escorte van 700 jagers naar Duitsland. Het doel was Merseberg. Het was een heldere dag met oostenwind.
Geraakt door de FLAK
Een van de bommenwerpers, een B17 met negen man aan boord, steeg die morgen voor de 24e missie op van de Engelse vliegbasis Kimbolton. Ze hebben hun bommen afgeworpen en zijn daarbij, of later, geraakt door de FLAK. Dit is het Duitse luchtafweergeschut. Veel vliegtuigen werden geraakt tijdens het afwerpen van de bommen. Om de bommenrichter de kans te geven om te richten moest het vliegtuig een poosje rechtuit vliegen. De bommenwerpers waren echter voor de Duitsers dan wel een gemakkelijker doel.
Wat de schade aan het vliegtuig was, is niet bekend. Wel is door collega's opgemerkt dat ze de groep niet bij konden houden en dat het vliegtuig brandstof verloor. Ze zijn om 13:36 uur voor het laatst gezien op een positie in de buurt van Ferwert.
Aangespoeld
De bemanning is misschien boven Schiermonnikoog uit het vliegtuig gesprongen en in de Noordzee terecht gekomen. Een van hen is aangespoeld aan de Groningse kust bij Wierhuizen. Dit was de bommenrichter Bromage. Waar de rest van de bemanning is gebleven is niet bekend. Omdat er geen parachutes gezien zijn is het mogelijk dat de rest van de bemanningsleden zich nog in het toestel bevond.
Het weiland in gevlucht
In de Marrumermieden werd het vliegtuig ook gezien. Hier waren Gerben Veltman en Tjerk de Boer op het land bezig. Het vloog eerst naar het zuidwesten, toen maakte het in de richting van Wyns een bocht en kwam weer terug. Even later verloor het een stuk vleugel en kwam het in cirkels brandend naar beneden. Van de kant van Hegebeintum kwam het recht op de boerderij van Ruurd Riegstra af. Riegstra zag de bommenwerper aankomen en wilde naar het weiland vluchten. Door zijn omvangrijk postuur kon hij niet zo snel over het hek komen. Dit is zijn redding geweest, omdat hij van plan was het weiland in te vluchten terwijl het vliegtuig zich juist daar in de grond boorde.
Grote crash
De B17 verdween om kwart voor één met een enorme steekvlam bijna helemaal in de grond. Er lagen alleen nog wat wrakstukken omheen. Dit gebeurde nog geen honderd meter achter de boerderij van Riegstra, maar de boerderij liep geen schade op.
Volgens ooggetuigen kwam er meer dan een week lang rook en vuur uit de grond. Na de oorlog is een paar keer gegraven naar het vliegtuig. Een propellerblad heeft lang in de basisschool in Marrum aan de muur gehangen. In de schoolkrant van Marrum zijn diverse dingen over deze crash opgetekend. Tegenwoordig ligt het propellerblad in depot bij het verzetsmuseum.
- Vliegtuig: B17 G Flying Fortress
- Donderdag 24 augustus 1944, tijd 13:45 uur
- Serienummer: 43-37903 naam: Toodles Boy
- Onderdeel: 379 Bomb Group / 525 Squadron
- Kenteken: witte K in zwartte driehoek
- Basis: Kimbolton
Bemanning:
2nd Lieutenant J. D. Connell, piloot MIA
2nd Lieutenant J. R. Crookston, copiloot MIA
2nd Lieutenant W. C. Jaeger, navigator MIA
2nd Lieutenant E. R. Bromage, bommenrichter KIA
Sergeant J. E. Gurley, radiotelegrafist MIA
Sergeant J. H. Dean, rugkoepelschutter MIA
Sergeant L. R. Paradis, buikkoepelschutter MIA
Sergeant R. E. Sahlberg, zijluikschutter MIA
Sergeant W. J. Harrison, staartschutter MIA
Hier vind je Neergestort Amerikaans vliegtuig
Herjuwsmawei 2Marrum Plan je route
vanaf jouw locatie