Ga naar inhoud
MAP
nl

Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk

Gytsjerk

Over het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.

Neem alvast een kijkje

Elfstedenmonument 'It Sil Heve' is ontworpen en gerealiseerd door beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart. Het is een populaire locatie om foto's te maken. Er is een kleine parkeerplaats aanwezig. 

Laatste brug voor de finish 
De Kanterlandse brug over De Murk is de laatste brug op de Elfstedenroute waar de schaatsers onderdoor rijden voordat zij aan de finish op de Bonke in Leeuwarden verschijnen. De brug is bedekt met duizenden handgemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. Zij zijn met foto, naam en jaartal vereeuwigd op het Elfstedenmonument.

Heroische namen
In de afgelopen eeuw zijn 16 tochten gereden, waarbij duizenden rijders de finish hebben gehaald. Van dichtbij ziet men al die duizenden portretten van schaatsers, van bekenden en onbekenden, van jong en oud, van vroeger en nu. Naast de heroïsche namen uit het verleden staan de helden van nu. Ook koning Willem-Alexander (die in 1986 meedeed onder de schuilnaam W.A. van Buren) heeft een tegeltje op de brug.

Vele namen worden één
De tegels zijn zo geselecteerd en aangebracht dat de duizenden kleine portretten samenvloeien tot één grote voorstelling. Op de zijkant van de brug verschijnt dan vaag het beeld van een groep schaatsers die in een lange sliert achter elkaar rijden. Hoe verder men zich van de brug verwijdert, hoe duidelijker de schaatsers te zien zijn.

It sil heve
Aan de straatkant van de burg zijn de woorden 'It Sil Heve' te lezen. Het waren de legendarische woorden waarmee in 1985 de eerste Elfstedentocht na 22 jaar werd aangekondigd.

Onthulling
In de zomer van 2001 is het eerste gedeelte van het Elfstedenmonument onthuld. Duizenden foto’s van Elfstedenrijders werden hiervoor opgestuurd. Na de onthulling hebben afgelopen jaren vele duizenden mensen uit binnen- en buitenland het monument bezocht, waaronder ook koning Willem-Alexander en Máxima. 

Volgende tocht
De zuidzijde van het monument kan pas gerealiseerd worden na de eerst volgende Elfstedentocht. Iedere schaatser die de tocht uitrijdt kan dan weer zijn of haar schaatsfoto opsturen.

Doorvaarhoogte
Voor de watersporters onder ons: de Kanterlandse brug heeft een doorvaarhoogte van 2,5 m. Het is een vaste brug, dus alleen met een sloep, sup, kano of gestreken mast kun je er onder door. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk

Weg tussen Gytsjerk en Miedum
Canterlandswei
Gytsjerk
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten