Ga naar inhoud
MAP
nl

Sint Odolphisteeg

Harlingen

De heilige Odolphus had de bijnaam Apostel der Friezen Benedictijn en missionaris Sint Odulphus zet begin 9e eeuw het werk van Willibrord en Bonifatius in Friesland voort. Dat levert hem de titel ‘Apostel der Friezen’ en een Harlinger ‘Sint Odulphis...

Neem alvast een kijkje

De heilige Odolphus had de bijnaam Apostel der Friezen Benedictijn en missionaris Sint Odulphus zet begin 9e eeuw het werk van Willibrord en Bonifatius in Friesland voort. Dat levert hem de titel ‘Apostel der Friezen’ en een Harlinger ‘Sint Odulphisteeg’ op. Na 1660 komen ‘Olijffsteeg’ en ‘Oliesteeg’ als naam opzetten, maar uiteindelijk wordt het Sint Odolphisteeg.  Met op de hoek een herberg, kolfbaan en paardenstalling en halverwege een schooltje van het Weeshuis is het hier druk. Er wonen bovendien vaak grote gezinnen. In 1839 bijvoorbeeld op nummer 20 Jan Tjebbes de Groot met zijn vrouw, zoons Tjebbe (schoenmakersknecht), Klaas (boekenbindersknecht), Pieter (molenaarsknecht), Rein (gleibakkersknecht), Zytse (schutter in dienst) en dochter Ietje Jans (naaister). Reken maar uit, met 20 huizen!

In 1839 bijvoorbeeld op nummer 20 Jan Tjebbes de Groot met zijn vrouw, zoons Tjebbe (schoenmakersknecht), Klaas (boekenbindersknecht), Pieter (molenaarsknecht), Tjitse (gleibakkersknecht), Zytse (schutter in dienst) en dochter Ietje Jans (naaister). Reken maar uit, met 20 huizen!  

Ook leuk om te weten is dat Tjitse de Groot, geboren op 13 november 1818 smoorverliefd was op Yda Wiersma uit Hitzum. Volgens de Harlingen Volkstelling van 1839 woonde ook zij in de Sint Odolphisteeg 20. In juli 1840 beloofden ze elkaar eeuwige trouw! 

Hier vind je Sint Odolphisteeg

Sint Odolphisteeg
Harlingen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten