Eise Eisinga werd op 21 februari 1744 in Dronrijp geboren. Daar volgde hij ook de lagere school. Zoals zoveel kinderen in die tijd, moest hij thuis komen werken, in zijn geval in de wolkammerij van zijn vader. Naast het wolkammen nam hij van zijn vader de interesse voor zaken als sterrenkunde en wiskunde over. Hij was zó leergierig dat hij al op jonge leeftijd wekelijks naar Franeker liep, waar hij met Willem Wijtses, een wolverver, de wiskundeboeken van Euclides bestudeerde.Op 24-jarige leeftijd trouwde Eisinga met Pietje Jacobs, waarna hij zich in 1768 als wolkammer te Franeker vestigde. Zijn grote kennis van de wis- en sterrenkunde kwam goed van pas toen in mei 1774 onrust uitbrak naar aanleiding van de voorspelling van Eelco Alta over het einde der tijden (zie hieronder). Hij had alle kennis in huis om in zijn woonkamer een model van het zonnestelsel te bouwen. Hiermee wilde hij laten zien dat er geen reden was voor paniek. Tussen zijn allereerste idee en de uiteindelijke realisatie verstreken slechts zeven jaar.Het bronzen reliëf werd in 1928 gemaakt door Gerrit Jan Adema en ingemetseld in een monument op de Breedeplaats. In het kader van de herinrichting van de omgeving van de Martinikerk was het nodig het reliëf te verwijderen. Daarna heeft het een periode in het Planetarium gehangen. Er zijn pogingen gedaan om het reliëf te plaatsen op de leuning van de tegenover het Planetarium gelegen brug. Dat is steeds niet gelukt. Daarna is er besloten het reliëf te vervatten in een glazen achtergrond, waarop de loop van de planeten verbeeld wordt en is het tegen de leuning van de brug bij het Planetarium geplaatst. De glazen achtergrond is ontworpen door Steinfort Glas in Franeker.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eise_Eisinga
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Monument voor Eise Eisinga
Bruggetje bij Planetariumraadhuisplein
8801 Franeker Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Zuiderhaven 55b
Zuiderhaven 55bDe bewoners van dit huis heten u graag welkom. U moet naar binnen via de deur in het huis van de buren, want dit pand lijkt geen eigen voordeur te hebben. Wel tegels, in overvloed!
Harlingen -
De Slikwerker
De SlikwerkerHistorisch herkenningspunt De Slikwerker is een bronzen beeld van Frans Ram, dat staat op de zeedijk in de buurtschap Zwarte Haan. De mannen worden geëerd die in de periode van 1505 tot 1754 het gebied van het Bildt hebben drooggelegd. Tip, wandel ook even de dijk op en geniet van het uitzicht!
Zwarte Haan -
Grafsteen van de vader van Eise Eisinga
Grafsteen van de vader van Eise EisingaOntcijfer het wiskundig raadsel op de grafsteen van de vader van Eise Eisinga. Hij heeft dit gedaan om op die manier bij een breed publiek interesse voor wiskunde te wekken. Later is hij zelf ook in dit graf bijgezet.
Dronryp -
Kaatsveld het Sjûkelân
Kaatsveld het SjûkelânKaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.
Franeker -
Archeologisch Steunpunt Wijnaldum
Archeologisch Steunpunt WijnaldumMaak kennis met de Friese koningsschatten in Wijnaldum. Het archeologisch steunpunt van Wijnaldum is gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk,
Wijnaldum -
Mariakerk Blessum
Mariakerk BlessumDe Mariakerk in Blessum stamt uit de dertiende eeuw. De toren is van later datum. De kerk is vooral bekend vanwege twee bijzondere tekstborden uit 1657. Op de ene staan de Tien Geboden. Het andere vermeldt de Slag bij Boksum.
Blessum -
Old Burger Weeshuis
Old Burger WeeshuisSinds in 1534 Auck Peters begonnen is met de opvang van wezen, en via haar erfenis de eerste aanzet is gegeven voor de oprichting van een weeshuis, he...
Leeuwarden -
Stadhuis Franeker
Stadhuis FranekerHet Stadhuis van Franeker is een raadhuis in Franeker in Friese renaissance stijl. Het staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg....
Franeker -
De Leiker
De LeikerBeeld De Leiker in het Friese dorp Rijperkerk (Ryptsjerk). In 1986 gemaakt door Frans Ram uit Hogebeintum. Het beeld symboliseert het werk van de 'leiker'; een baggeraar die 'klyn' (veen) baggerde van de bodems van de vaarten rondom Rijperkerk.
Ryptsjerk -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum
Routes in de buurt
-
Herbaijum - Berlikum | Elfstedenpad: etappe 10
Herbaijum - Berlikum | Elfstedenpad: etappe 10(19.8 km)Herbaijum