Groate Kerk Sint-Jacobiparochie
Sint-Jacobiparochie
De opvallende Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie is al enkele decennia in gebruik als cultureel centrum voor regio Het Bildt. Er vinden allerlei soorten concerten, vergaderingen en andere bijeenkomsten in deze kerk plaats.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Groate kerk
- Open popup met vergrote afbeelding Kerk Sint Jacobieparochie
De opvallende kerk van Sint-Jacobiparochie is al enkele decennia in gebruik als cultureel centrum voor regio Het Bildt. Er vinden allerlei soorten concerten, vergaderingen en andere bijeenkomsten in deze kerk plaats.
Het beheer is in handen van Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, de kerk is in eigendom bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken sinds 1979.
De Groate Kerk werd in 1844 gebouwd naar ontwerp van Thomas Romein in een verbasterede Empirestijl. Daarvoor stond er vanaf 1530 een andere bakstenen kerk. Het Bildt ontstond ook pas na 1500 toen er door arbeiders uit Zuid-Holland, Zeeland en Friesland buitendijks gebied werd ingedijkt.
Sinds 2011 is er een pelgrimsinformatiecentrum gevestigd is deze kerk. Dit is dan ook de startplaats van het Jabikspad dat in Santiago de Compostela (Spanje) eindigt.
REFUGIO
Bijzonder is dat er in deze kerk mag worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk ligt aan het begin van het Jabikspaad en daarnaast ook aan het Klooster Claercamppad. Mensen die deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van één van de Friese pelgrimsroutes
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken
Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid!
Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Groate Kerk Sint-Jacobiparochie
Oosteinde 19079 PD Sint-Jacobiparochie Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Mariakerk Winsum
Mariakerk WinsumDe kerk, oorspronkelijk gewijd aan Maria, staat op een terp. De zaalkerk met driezijdige koorsluiting heeft een kern uit de 16e eeuw en een noordgevel uit de 18e eeuw.
Winsum -
Grafsteen van de vader van Eise Eisinga
Grafsteen van de vader van Eise EisingaOntcijfer het wiskundig raadsel op de grafsteen van de vader van Eise Eisinga. Hij heeft dit gedaan om op die manier bij een breed publiek interesse voor wiskunde te wekken. Later is hij zelf ook in dit graf bijgezet.
Dronryp -
Kaatsveld het Sjûkelân
Kaatsveld het SjûkelânKaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.
Franeker -
Archeologisch Steunpunt Wijnaldum
Archeologisch Steunpunt WijnaldumMaak kennis met de Friese koningsschatten in Wijnaldum. Het archeologisch steunpunt van Wijnaldum is gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk,
Wijnaldum -
Mariakerk Blessum
Mariakerk BlessumDe Mariakerk in Blessum stamt uit de dertiende eeuw. De toren is van later datum. De kerk is vooral bekend vanwege twee bijzondere tekstborden uit 1657. Op de ene staan de Tien Geboden. Het andere vermeldt de Slag bij Boksum.
Blessum -
Old Burger Weeshuis
Old Burger WeeshuisSinds in 1534 Auck Peters begonnen is met de opvang van wezen, en via haar erfenis de eerste aanzet is gegeven voor de oprichting van een weeshuis, he...
Leeuwarden -
De Sint-Janskerk Deinum
De Sint-Janskerk DeinumDe Sint Janskerk is een middeleeuwse kerk met een ui-vormige spits. De sipel.
Deinum -
Hervormde kerk Friens
Hervormde kerk FriensIn het terpdorpje bevindt zich de Hervormde kerk Friens, gebouwd in 1795 op kosten van de familie Van Sytzama.
Friens -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Sint Martinuskerk in Bitgum
Sint Martinuskerk in BitgumDe Sint Martinuskerk in Bitgum heeft een voornaam plekje op de resten van een voormalige terp. Daardoor staan de kerk en het kerkhof nog altijd nét iets hoger dan de rest van het dorp Bitgum.
Bitgum
Routes in de buurt
-
Sexbierum-St. Jacobiparochie | Klooster Claercamppad: etappe 13
Sexbierum-St. Jacobiparochie | Klooster Claercamppad: etappe 13(17.7 km)Sexbierum -
St. Jacobiparochie-Franeker | Klooster Claercamppad: etappe 7
St. Jacobiparochie-Franeker | Klooster Claercamppad: etappe 7(22.3 km)St.-Jacobiparochie -
Foodroute Middelsee: Oud en nieuw land aan de waddenkust
Foodroute Middelsee: Oud en nieuw land aan de waddenkust(59.0 km)Leeuwarden