Sint Vituskerk Feinsum
Feinsum
Waarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
In het noorden van Friesland struikel je letterlijk over de historische kerkgebouwen, de kerk van Feinsum is ook weer zo'n stoffig juweeltje...
Waarschijnlijk is Feinsum (Finkum in het Nederlands) ontstaan rond een boerderij van het klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd. In de loop der jaren is het gebouw natuurlijk wel een aantal keren uitgebreid en aangepast.
Zo werd de toren in 1515 door De Zwarte Hoop in brand gestoken om de Gelderse soldaten eruit te jagen. Herbouw van de toren gebeurde daarna in oude romaanse stijl. De laatste grote restauratie vond plaats in de 60' er jaren van de vorige eeuw. De prachtig gebeeldhouwde grafzerken zijn in de kerkvloer blijven liggen.
In deze kerk wordt niet meer gepreekt, maar nog wel gezongen door het dorpskoor. Verder vinden er rouw- en trouwdiensten plaats. Ook kan de kerk gehuurd worden voor cursussen, kleine workshops en exposities. Stichting Alde Fryske Tjerken is sinds 1975 eigenaar van de kerk. Een plaatselijke commissie zorgt voor de organisatie van verschillende bijeenkomsten in de Sint Vituskerk.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Sint Vituskerk Feinsum
Holdingawei q 519053 LV Feinsum Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug GytsjerkOver het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Gytsjerk -
Neergestort Amerikaans vliegtuig
Neergestort Amerikaans vliegtuigBij Herjuwsmawei 2 stort op 24 augustus 1944 een Amerikaanse B17 neer. Ontdek hier het bijzondere verhaal.
Marrum -
Hotze Schuil
Hotze SchuilStandbeeld van Hotze Schuil, keizer onder de kaatskoningen. Zijn bekendste bijnaam luidde ‘De Lange’. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.
Harlingen -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn de Nicolaaskerk in Wiuwert werd in 1765 tijdens houtsnijwerkzaamheden een bijzondere vondst gedaan. Timmerlieden vonden bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert -
Levvel-bloc
Levvel-blocMet de plaatsing van een heus Levvel-bloc op de Nieuwe Willemshaven in Harlingen, kan nu iedereen kennismaken met de nieuwe bekleding van de Afsluitdijk.
Harlingen -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Dorpskerk Baaium
Dorpskerk BaaiumDe kerk is van binnen als van buiten bijzonder te noemen; het interieur kent een veelheid aan decoraties uit verschillende stijlperiodes, zo staat er bijvoorbeeld een doopvont uit de vijftiende eeuw.
Baaium -
Slachtedijk
SlachtedijkDe Slachtedijk is ontstaan uit een oud stelsel van polderdijken, die gezamenlijk deze nieuwe dijk vormden. De dijk loopt van Oosterbierum aan de Waddenzee naar Raerd aan de voormalige Middelzee. Vanaf omstreeks 1500 wordt er gesproken van de Slachtedijk.
Achlum -
Reginakerk Zweins
Reginakerk ZweinsZweins is een dorpje ten oosten van de stad Franeker. De Reginakerk alhier werd in 1782 gebouwd in de vorm van een koepelkerk, op de plek waar ooit een middeleeuwse voorganger stond.
Zweins
Routes in de buurt
-
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee(145.0 km)Leeuwarden -
Foodroute Middelsee: Oud en nieuw land aan de waddenkust
Foodroute Middelsee: Oud en nieuw land aan de waddenkust(59.0 km)Leeuwarden