Atelierkerk Ginnum
Ginnum
De stokoude 12e eeuwse kerk ligt middenin het dorp op een terprest, die dateert uit de IJzertijd. Vandaag de dag wordt de kerk verhuurd aan beeldende kunstenaars die hier geïnspireerd raken.
Neem alvast een kijkje
Ginnum is een dorp met minder dan 100 inwoners in het noorden van Friesland gelegen.
Vroeger waren hier vele middenstanders actief, bij bijna ieder huis in het dorp staat een bordje waarop je kunt lezen, wie de vroegere bewoners waren en welk ambacht zij uitgeoefenden.
De stokoude 12e eeuwse kerk ligt middenin het dorp op een terprest, die dateert uit de IJzertijd. Rondom de kerk is nog een deel van de oude ringweg te zien.
Vandaag de dag wordt de kerk verhuurd aan beeldende kunstenaars die geïnspireerd raken door deze plek, vandaar dat het nu een atelierkerk wordt genoemd. Omdat er geen verwarming is, zijn de kunstenaars alleen in de zomermaanden aanwezig.
Om de kunstenaars vrij baan te geven, is het oorspronkelijke meubilair weggehaald. Er is nu een mooie grote ruimte ontstaan. In de kerk was al nooit een orgel aanwezig, de gemeente zong voorheen a capella met hulp van een voorzanger. Deze kerk heeft nog wel het oudste in Friesland voorkomende gietijzeren uurwerk in de toren hangen.
Op de witte muren van het interieur is een rode muurschildering van Maltezer kruizen en een Turkse knoop te zien. De knoop is het een symbool voor de oneindigheid van God.
Het kerkje is gerestaureerd door de stichting Alde Fryske Tsjerken en sindsdien in eigendom bij deze stichting.
Dichtbij Ginnum is de hoogste terp van Nederland te vinden: Hegebeintum. Het is leuk om een bezichtiging van het kerkje van Gimmum te combineren met een bezoek aan het bezoekerscentrum aldaar.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie: