Menno Simons Monument
Witmarsum
Even buiten Witmarsum, aan Het Fliet, staat het Menno Simons-monument. Menno Simons werd in 1496 geboren in Witmarsum en werd nadat hij tot priester werd gewijd aangesteld in Pingjum en Witmarsum.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Menno Simons Monument
- Open popup met vergrote afbeelding Menno Simons
- Open popup met vergrote afbeelding menno simons monument
Even buiten Witmarsum, aan Het Fliet, staat het Menno Simons-monument. Menno Simons werd in 1496 geboren in Witmarsum en werd nadat hij tot priester werd gewijd aangesteld in Pingjum en Witmarsum. Wereldwijde faam kreeg hij als kerkhervormer en belangrijke vertegenwoordiger van de doopsgezinden. In 1536 brak hij definitief met de Rooms Katholieke Kerk, waarna hij via Groningen naar Ost-Friesland vluchtte en de leiding kreeg van een hoofdstroming doopsgezinden, die later mennonieten of mennieten werden genoemd.
Op de plaats van het monument kwamen vanaf halverwege de 16e eeuw de volgelingen van Menno Simons bijeen. In 1828 werd hiervoor een kleine kerk gebouwd, die in 1876 werd verplaatst naar het dorp. Vervolgens werd in 1879 het gedenkteken gebouwd in de vorm van een gedenknaald met een aantal opschriften. In 2008 werd naast het monument een stalen geraamte geplaatst naar model van het oorspronkelijke kerkgebouw.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
11fountains Leeuwarden
11fountains Leeuwarden"Loveā bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten.
Leeuwarden -
Luchtpost Vijfhuizen
Luchtpost VijfhuizenIn het najaar van 1940 is bij het Vijfhuizen een uitzichttoren op de zeedijk gebouwd om uit te kijken naar vijandelijke vliegtuigen. De wachtposten verbleven in een barak die stond op het land van P. Porte.
Hallum -
Elfstedentocht beeld Aukje in Harlingen
Elfstedentocht beeld Aukje in HarlingenDe Elfstedenschaatster Aukje in Harlingen van Evert van Hemert. Aukje maakt deel uit van een serie van elf beelden die door de kunstenaar aan de elf steden geschonken zijn, als eerbetoon aan de vrouwelijke deelneemsters aan de tocht der tochten.
Harlingen -
Korendragershuisje
KorendragershuisjeHet huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Franeker -
Commandopost Grou
Commandopost GrouCommandopost Grou is Ć©Ć©n van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers.Ā
Grou -
Landgoed & Slot Martenastate
Landgoed & Slot MartenastateIn 1899 is de oude state afgebroken en vervangen door een āslotā. Dit gebouw bestaat nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl en een zeer rijke stinzenflora.
Koarnjum -
Uitkijkpunt Terpentoer
Uitkijkpunt TerpentoerUitkijktoren van cortenstaal, die op dezelfde hoogte staat, als de inmiddels afgegraven terp van Wijnaldum.
Wijnaldum -
de Jirnsumer Moeting
de Jirnsumer MoetingOp 5 juni 2010 werd in het Friese Jirnsum (Irnsum) (tussen Grou en Sneek) een uniek pelgrimsmonument, āde Jirnsumer Moetingā, onthuld (dit is 10 jaar na de opening van het Jabikspaad).
Jirnsum -
Het Stadhuis van Harlingen - Gedichtenroute
Het Stadhuis van Harlingen - GedichtenrouteDe geboren en getogen Harlinger Dico van der Meer komt op enig moment in zijn - meestal vroege - jeugd Harlinger liedjes tegen. De strofe āHarlinger mien stadsje' is Ć©Ć©n van de liedjes die hij schreef.
Harlingen -
Elfstedentocht beeld Aukje in Franeker
Elfstedentocht beeld Aukje in FranekerBeeldjes van 'Aukje de reedrydster' (Aukje de schaatster) op een hoge cortenstalen sokkel staan in alle elf steden van FryslĆ¢n, en een in Kolderwolde. Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist.
Franeker
Routes in de buurt
-
Witmarsum-Harlingen | Klooster Claercamppad: etappe 11
Witmarsum-Harlingen | Klooster Claercamppad: etappe 11(16.9 km)Witmarsum -
Eetbaar FryslĆ¢n: foodroute Wommels - Kubaard
Eetbaar FryslĆ¢n: foodroute Wommels - Kubaard(64.0 km)Dronryp -
Etappe 2: Stavoren - Harlingen | Elfstedenfietsroute
Etappe 2: Stavoren - Harlingen | Elfstedenfietsroute(51.0 km)Stavoren -
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8(20.6 km)Bolsward