Tjerk Hiddes de Vries
Harlingen
Aan de Grote Bredeplaats staat het monument van Tjerk Hiddes de Vries. Hij was een Friese luitenant-admiraal en zeeheld uit de 17e eeuw.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Tjerk Hiddes de Vries
- Open popup met vergrote afbeelding Tjerk Hiddes
- Open popup met vergrote afbeelding Tjerk Hiddes
Aan de Grote Bredeplaats staat het monument van Tjerk Hiddes de Vries. Hij was een Friese luitenant-admiraal en zeeheld uit de 17e eeuw. De handelsvaart interesseerde hem en hij werkte zich op tot schipper in Harlingen tijdens 1654. Daarnaast vocht hij namens de Admiraliteit van Friesland voor de Republiek der Nederlanden in diverse oorlogen en werd hij in 1665 benoemd op de hoogst haalbare positie van luitenant-admiraal. Op 6 augustus 1666, de datum dat hij precies 44 jaar werd, overleed hij aan zijn verwondingen in één van zijn vele zeeslagen met de Engelsen. Er is onduidelijkheid of Tjerk Hiddes de Vries in de Grote Kerk of in de Westerkerk is begraven. In 1934 is dit monument geplaatst zodat hij toch nog een herdenkingsplek heeft in Harlingen. In hetzelfde jaartal bij het 700 jarig bestaan van de stad is het monument door de bevolking aangeboden aan de gemeente Harlingen. Het monument is voornamelijk gemaakt uit baksteen en de vorm herinnert aan de boeg van een schip. Het portret van De Vries staat bovenop gevisualiseerd en hij kijkt als het ware uit op de Zuiderhaven.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Grou Pikmeerhaven | Laadpalen aan het water
Grou Pikmeerhaven | Laadpalen aan het waterOpenbare laadpaal langs het water in de gemeente haven van Grou. 3 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting CEE 3 pins. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.
Grou -
Elfstedentocht beeld Aukje in Harlingen
Elfstedentocht beeld Aukje in HarlingenDe Elfstedenschaatster Aukje in Harlingen van Evert van Hemert. Aukje maakt deel uit van een serie van elf beelden die door de kunstenaar aan de elf steden geschonken zijn, als eerbetoon aan de vrouwelijke deelneemsters aan de tocht der tochten.
Harlingen -
Korendragershuisje
KorendragershuisjeHet huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Franeker -
’t Gouden Stoepke
’t Gouden StoepkeDit prachtige oude pandje ligt aan de Jan Ruurdstraat 3 in Harlingen. De Zuiderhaven is aangelegd rond 1597. Het eerste (voorste) deel van het pandje is gebouwd tussen 1597 en 1610.
Harlingen -
Simon Stijl
Simon StijlSimon Stijl (1731 – 1804) was een bekende Harlinger die zijn woonplaats ‘Het schoonst juweel der Vriezen’ noemde (in de 18e eeuw).
Harlingen -
Zuiderhaven 55b
Zuiderhaven 55bDe bewoners van dit huis heten u graag welkom. U moet naar binnen via de deur in het huis van de buren, want dit pand lijkt geen eigen voordeur te hebben. Wel tegels, in overvloed!
Harlingen -
de Jirnsumer Moeting
de Jirnsumer MoetingOp 5 juni 2010 werd in het Friese Jirnsum (Irnsum) (tussen Grou en Sneek) een uniek pelgrimsmonument, ‘de Jirnsumer Moeting’, onthuld (dit is 10 jaar na de opening van het Jabikspaad).
Jirnsum -
Jorwert (Jorwerd)
Jorwert (Jorwerd)Jorwert is een oud terpdorp wat ligt in de driehoek Leeuwarden, Sneek en Franeker. Hoogtepunt is het jaarlijks terugkerende openluchttheater in de notaristuin. Kom je voor rust? Bezoek dan zeker ook Nijkleaster wat staat voor stilte, bezinning en verbinding.
Jorwerd -
Weidum
WeidumWeidum bevindt zich tussen Mantgum en Leeuwarden, gelegen langs de voormalige zeedijk van de vroegere Middelzee, genaamd de Hegedyk.
Weidum -
12. Lanen
12. LanenTot ongeveer 1570 vormen de Voorstraat, de Noorderhaven, het Blokhuis (het vroegere kasteel van Harlingen) en de Lanen samen de stad.
Harlingen