Ga naar inhoud
MAP
nl

Bezienswaardigheden

Wat zoek je

Type
Vind jouw bestemming

1 t/m 24 van 131 resultaten

  • Martinikerk Franeker

    Martinikerk Franeker

    De Martinikerk is de enige middeleeuwse kerk in Friesland met een kooromgang. Het orgel uit 1842 is gemaakt door Van Dam.

    Franeker
  • Nieuwstraat - Gedichtenroute

    Nieuwstraat - Gedichtenroute

    De lichtprojectie op deze muur is een strofe uit het gedicht 'Stad aan de Wadden', geschreven door Simon Vestdijk in 1936.

    Harlingen
  • Landgoed & Slot Martenastate

    Landgoed & Slot Martenastate

    In 1899 is de oude state afgebroken en vervangen door een “slot”. Dit gebouw bestaat nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl en een zeer rijke stinzenflora.

    Koarnjum
  • Geuzengat

    Geuzengat

    Het beroemde Geuzengat in Franeker.

    Franeker
  • Fries Landbouwmuseum

    Fries Landbouwmuseum

    Friesland is al eeuwenlang een agrarische provincie. Sinds mensenheugenis houden boeren er vee en bewerken ze het land. In het Fries Landbouwmuseum (her)beleef je de waardevolle sporen die al die landbouwactiviteiten hebben nagelaten.

    Leeuwarden
  • Caspar de Robles

    Caspar de Robles

    Het standbeeld “De Steenen Man” verwijst naar de Spaanse ingenieur, tevens stadhouder van Friesland, Caspar de Robles.

    Harlingen
  • Expeditieschip Willem Barentsz

    Expeditieschip Willem Barentsz

    Expeditieschip Willem Barentsz, momenteel bekend als "Witte Swaen", is gereconstrueerd in Harlingen door de bouwmethode van het eind 16e eeuw. Dit is zo wetenschappelijk mogelijk gevolgd door de gelijknamige stichting.

    Harlingen
  • CatchFish

    CatchFish

    Harlingen is weer een kunstwerk rijker. In De Nieuwe Willemshaven vind je het kunstwerk CatchFish. De ‘CatchFish’ is afgereisd naar de gemeente Harlingen om bewustwording rond de gevolgen van plastic zwerfafval te creëren.

    Harlingen
  • Redbadtsjerke Jorwert

    Redbadtsjerke Jorwert Jortwert Kerk exterieur

    De Redbadtsjerke in Jorwert is sinds 1994 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De vrijwilligers van deze commissie heeft de Redbadtsjerke in beheer en verhuur die aan o.a. muziekgezelschappen, particulieren.De kerk dient tevens als trouwlocatie

    Jorwert
  • Tall Ships Experience center

    Tall Ships Experience center

    Aan de Nieuwe Willemshaven 5 vinden Harlingers, Friezen, toeristen en andere geïnteresseerden tijdens de Tall Ships Races informatie over de geschiede...

    Harlingen
  • Voorstraat 40

    Voorstraat 40

    De tegels met hulstblaadjes, in de typische schoorsteenmantel in de achterkamer, herinneren aan eerdere bewoners: de familie Van Hulst. Zij waren eigenaar van een befaamde tegelfabriek.

    Harlingen
  • De Walvis fontein

    De Walvis fontein

    Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er niet meer naar om deze grote en grootse dieren te doden, maar juist...

    Harlingen
  • Anton Wachter

    Anton Wachter

    Anton Wachter is de hoofdpersoon en alter ego in romans van Simon Vestdijk. Harlingen – in zijn boeken Lahringen genoemd – was zijn geboorteplaats en daarom speelt deze stad een belangrijke rol in zijn boeken.

    Harlingen
  • Sint Vituskerk Feinsum

    Sint Vituskerk Feinsum Sint Vituskerk Feinsum

    Waarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.

    Feinsum
  • De Mouterij Franeker

    De Mouterij Franeker

    Voormalig schuilkerkje. Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.

    Franeker
  • Dolfijntje

    Dolfijntje

    Op het muurtje naast Hofstraat 6 staat een beeldje in chamotte van een dolfijn op het golvende water, gemaakt door Marijcke Visser.

    Harlingen
  • Museum Martena

    Museum Martena

    In Museum Martena komt het verleden tot leven. Je neemt een kijkje in het leven van oud-bewoners, bekende Franekers, geleerde vrouwen (Anna Maria van Schurman) en de Academie van Franeker. Je mag kijken, voelen, ruiken, horen en proeven.

    Franeker
  • Getswerdersyl

    Getswerdersyl Getswerdersyl monument sluis

    De Getswerdersyl was de noordelijkste sluis van de Slachtedijk. In 1982 is de sluis gesloopt en op de plaats van de oude sluis staat tegenwoordig een groot herdenkingsmonument.

    Sexbierum
  • Monument Elfstedentocht winnaressen

    Monument Elfstedentocht winnaressen

    Beeld als hommage aan de vrouwelijke Elfstedentocht winnaars.

    Oude Leije
  • Bunker en oefenveld Noarderleech

    Bunker en oefenveld Noarderleech

    De bekende bunker van Noarderleech. Vlakbij de zeedijk van Hallum kwamen de Duitsers een oefenveld voor bommenwerpers aanleggen. Het oefenveld behoorde bij de Fliegerhorstkomandantur op de vliegbasis Leeuwarden.

    Hallum
  • Gebouw Arendstuin Leeuwarden

    Gebouw Arendstuin Leeuwarden

    Dit gebouw aan de Arendstuin in Leeuwarden was in dienst als Marechausseekazerne en depot van de Bescherming Bevolking. Momenteel is het in gebruik bij het naastgelegen Stedelijk Gymnasium. De naam van het pand heeft de naam: DE MANEGE.

    Leeuwarden
  • Sint-Michaëlkerk Harlingen

    Sint-Michaëlkerk Harlingen

    Deze rijksmonumentale kerk uit 1880-1881 in neogotische stijl van A. Tepe, raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog erg beschadigd. Sindsdien is het gebouw gefaseerd gerestaureerd.

    Harlingen
  • Salviuskerk Dronryp

    Salviuskerk Dronryp

    De Salviuskerk (d'Alde Wite = de oude witte) Naast de ingang bevindt zich een memoriesteen ter nagedachtenis van Eise Eisinga. De fronton boven de oostingang heeft drie beelden van de deugden, zoals Caritas.

    Dronryp
  • Geboortehuis van Tjerk Hiddes de Vries

    Geboortehuis van Tjerk Hiddes de Vries

    Sexbierum is de geboorteplaats van admiraal Tjerk Hiddes. In dit huis is hij geboren op 6 augustus 1622.

    Sexbierum