Theaterkerk Mammemahuis
Jellum
Het theater is vernoemd naar de Mammema State, dat ooit tegenover de kerk stond en waar jonker Sikke van Dekema, woonachtig was. Het kerkje van Jellum, thans Mammemahuis, is de laatste rustplaats van Jonker Sicke van Dekema (1548-1625). Hij en zijn naasten...
Het theater is vernoemd naar de Mammema State, dat ooit tegenover de kerk stond en waar jonker Sikke van Dekema, woonachtig was. Het kerkje van Jellum, thans Mammemahuis, is de laatste rustplaats van Jonker Sicke van Dekema (1548-1625). Hij en zijn naasten rusten in de grafkelder, onder het podium van het Mammemahuis. Deze jurist vormt 400 jaar later de inspiratie voor dit theater.
In het Mammemahuis kun je in alle rust genieten van ceremonies, bijeenkomsten, bruiloften, muziek, theater, lezingen, presentaties en (theater)diners. Een huis waar men kan leren en beleven, vandaar de ondertitel leer- & beleefhuis; educatief, museaal, muzikaal en theatraal.
Het Mammemahuis als leerhuis
De voormalige functie van het kerkgebouw komt zoveel mogelijk terug in het Mammemahuis. Als leerhuis en beleefhuis die ten dienste staat van de lokale en regionale gemeenschap. Het leerhuis speelt in op actuele, maatschappelijke vraagstukken. Zoals de leefbaarheid van samenlevingen. Het Mammemahuis biedt plaats aan een continue leerkring en richt zich met name op “yeps”; Young Eldery People en de regio.
Het Mammemahuis als beleefhuis
Het gebouw geeft ruimte aan recreatieve en culturele activiteiten voor de bewoners van Jellum/Bears en omgeving. Een bijzonder theater in het Friese landschap met een rijke historie. In het voorjaar van 2022 werd de grafkelder ingewijd. Jonker Dr. Sicke van Dekema stond hierin centraal. Hij werd weer verwelkomd als inwoner van Jellum.
In samenwerking met het gelijknamige restaurant, Jonker Sikke, tegenover het kerkje, wordt gezorgd voor de inwendige mens. Zo kan de gewenste catering bij bijvoorbeeld een vergadering, lezing, bruiloft of theaterdiner, mooi op maat worden afgestemd op de wensen en behoeften van onze gasten.
Heeft u vragen over het Mammemahuis? Of wilt u het kerkje een keer komen bekijken om te zien of het een passende locatie voor u is? Schroom dan niet en neem contact op met ons!
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
’t Poortje
’t PoortjeEen toegang waarmee je kunt thuiskomen<br /> Als vestingstad heeft Harlingen omgrachte stadswallen, om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden....
Harlingen -
Pothondjessteeg
PothondjessteegBijnaam van een onverzadigbare smulpaap?<br /> Op een paar steenworpen hiervandaan, richting de Waddenzee, wordt rond 1500 een vesting gebouwd. Mogeli...
Harlingen -
Drie Roemersteeg
Drie RoemersteegEen roemer is een 17de-eeuws wijnglas met een bolle kelk en een dikke holle stam Een roemer is een bol drinkglas met daaronder een dikke steel. De ste...
Harlingen -
Entrepotgebouw
EntrepotgebouwHet Entrepotgebouw is een voormalig douane-gebouw waar in vroegere tijde handelsgoederen opgeslagen werden om te bepalen of en hoeveel invoerrechten betaald moesten worden.
Harlingen -
De Walvis fontein
De Walvis fonteinOoit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst. Tegenwoordig streven wij er niet meer naar om deze grote en grootse dieren te doden, maar juist...
Harlingen -
Entrepotgebouw - Gedichtenroute
Entrepotgebouw - GedichtenrouteHet literaire gedicht ‘Wandeling door Harlingen’ komt uit Al Galidi (1971) zijn tweede dichtbundel De fiets, de vrouw en de liefde (2002) en beschrijft hoe lastig het kan zijn om als ‘buitenstaander’ contact te maken.
Harlingen -
Het Brouwdok - Gedichtenroute
Het Brouwdok - GedichtenrouteHet gedicht ‘See, do wide see’ is in juni 1884 geschreven door Nederlands politicus Pieter Jelles Troelstra en te vinden in zijn Samle fersen (verzamelde gedichten).
Harlingen -
Theaterkerk De Bidler
Theaterkerk De BidlerIn de periode van 1975 – 1986 is met veel vrijwilligers de voormalige Nederlands Hervormde kerk verbouwd tot theater. Nu, bijna 30 jaar later, is de aanvankelijk ‘sobere’ zaal omgebouwd tot een volwaardig klein theater met een capaciteit van 275 zitplaats
Wergea -
Keermuur Willemshaven - Gedichtenroute
Keermuur Willemshaven - GedichtenrouteTussen Gerrits Dykstra (1821-1914) zijn honderden gedichten en liedteksten bevindt zich ook – in de bundel Frîske sang (1874) - zijn lofzang op de beroemde Friese admiraal Tjerk Hiddes de Vries (1622-1666), die zijn thuisbasis in Harlingen had.
Harlingen -
Museumhuis van Eysinga
Museumhuis van EysingaHuis van Eysinga is een indrukwekkende 18e-eeuwse stadsvilla die werd bewoond door het gezin van één van de meest aanzienlijkste mannen van zijn tijd: Frans Julius Van Eysinga.
Leeuwarden
In der Nachbarschaft
-
Leeuwarden - Mantgum | Elfstedenpad: etappe 1
Leeuwarden - Mantgum | Elfstedenpad: etappe 1(21.5 km)Leeuwarden -
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee(145.0 km)Leeuwarden