Gasthuis Vredenhof
dronryp
Ontdek Gasthuis Vredenhof, een rijksmonument dat niet alleen het verleden eer aandoet, maar ook een blijvende getuigenis is van zorg en gemeenschap in Dronryp. Nog steeds wonen hier alleenstaande dames.
Aan de rand van het pittoreske Dronryp ligt het statige Gasthuis Vredenhof, een rijksmonument met een rijke geschiedenis en bijzondere architectuur. Gebouwd in 1872, is dit gasthuis een uitbreiding van het oorspronkelijke Vredenhof uit 1744, opgericht door Agnes Alida Huber. Met haar initiatief wilde Huber het lot van alleenstaande vrouwen verlichten, en deze traditie van zorg en toewijding leeft voort in het huidige Gasthuis Vredenhof.
Een Symbool van Historische Zorg
Gasthuis Vredenhof bestaat uit een langwerpig bouwblok van tweekamerwoningen, oorspronkelijk ontworpen voor behoeftige vrouwen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine baksteen met sierlijke details van gele baksteen en pleisterwerk, en worden gekenmerkt door een ambachtelijk-traditionele bouwstijl. De voortuinen met gele bakstenen stoepen en authentieke waterpompen en -putten voegen extra charme toe aan dit historische complex.
Architectonische Pracht
Het gebouw, ontworpen door architect-aannemer C.S. Reitsma en later uitgebreid door aannemer R. Feikema, heeft een zadeldak met zwarte Friese pannen, twaalf schoorstenen en topgeveltjes die het silhouet van het gasthuis vormen. De ritmische afwisseling van houten paneeldeuren en rechthoekige vensters in de voorgevel, met gietijzeren levensbomen boven de deuren, straalt een tijdloze elegantie uit.
Behoud en Innovatie
Hoewel de woningen in de jaren vijftig en tachtig intern zijn verbouwd, blijft de oorspronkelijke charme behouden. Nummer 18, bijvoorbeeld, is nog in originele staat met authentieke deuren en kastdeuren. Deze zorgvuldige balans tussen behoud en modernisering maakt Gasthuis Vredenhof een uniek voorbeeld van functionele zeldzaamheid en architectonische gaafheid.
Cultureel en Maatschappelijk Belang
Gasthuis Vredenhof is van groot cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang. Het is een tastbare uitdrukking van een maatschappelijke ontwikkeling en een symbool van de zorg voor behoeftige vrouwen. De kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek dragen bij aan het aanzien van het dorp en de visuele gaafheid van de omgeving.
Ontdek Gasthuis Vredenhof, een monument dat niet alleen het verleden eer aandoet, maar ook een blijvende getuigenis is van zorg en gemeenschap in Dronryp.
Let op het pand is niet vrij toegankelijk.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug GytsjerkOver het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Gytsjerk -
Hotze Schuil
Hotze SchuilStandbeeld van Hotze Schuil, keizer onder de kaatskoningen. Zijn bekendste bijnaam luidde ‘De Lange’. Hij werd in 1999 uitgeroepen tot ‘kaatser van de eeuw’.
Harlingen -
Geboortehuis van Tjerk Hiddes de Vries
Geboortehuis van Tjerk Hiddes de VriesSexbierum is de geboorteplaats van admiraal Tjerk Hiddes. In dit huis is hij geboren op 6 augustus 1622.
Sexbierum -
Sloten (Sleat)
Sloten (Sleat)Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.
Sloten -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
2. Zoutsloot
2. ZoutslootDe buurt Zoutsloot wordt eind 16de eeuw aangelegd. De naam herinnert aan de zoutindustrie die eeuwenlang belangrijk is voor Harlingen.
Harlingen -
Dolfijntje
DolfijntjeOp het muurtje naast Hofstraat 6 staat een beeldje in chamotte van een dolfijn op het golvende water, gemaakt door Marijcke Visser.
Harlingen -
3. Noorderhaven
3. NoorderhavenDe Noorderhaven wordt door de Friezen zelf weleens beschreven als een van de mooiste plekken van de provincie.
Harlingen -
Voorstraat 40
Voorstraat 40De tegels met hulstblaadjes, in de typische schoorsteenmantel in de achterkamer, herinneren aan eerdere bewoners: de familie Van Hulst. Zij waren eigenaar van een befaamde tegelfabriek.
Harlingen -
Sint-Joris en de draak
Sint-Joris en de draakIn het Harmenspark aan de rand van de Zuidoostersingel staat het beeld Sint-Joris en de draak. Dit is een monument ter herinnering aan alle Harlinger slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Harlingen
In der Nachbarschaft
-
Cultuurhistorische fietsroute voormalige gemeente Menaldumadeel
Cultuurhistorische fietsroute voormalige gemeente Menaldumadeel(48.0 km)Leeuwarden