St. Christoffelsteeg
Harlingen
Christoffel is de patroonheilige van reizigers, pelgrims, schilders, schatgravers en vele anderen Eerst wordt deze steeg Stroffelsteeg genoemd. Blijkbaar moet je in deze steeg goed kijken waar je loopt, want in goed Harlingers staat stroffelen voor struikelen.
Christoffel is de patroonheilige van reizigers, pelgrims, schilders, schatgravers en vele anderen Eerst wordt deze steeg Stroffelsteeg genoemd. Blijkbaar moet je in deze steeg goed kijken waar je loopt, want in goed Harlingers staat stroffelen voor struikelen.
In 1784 duikt een nieuwe naam op: St. Christoffelsteeg, naar de patroonheilige van onder andere reizigers, schilders, timmerlieden en schatgravers. Onder het bewind van Napoleon wint deze nieuwe naam het van de oude. Halverwege de steeg, achter het hoekhuis Voorstraat 56, staat rond 1760 de jeneverstokerij van de familie Hannema. Hun borrel wordt een Hannemaatje genoemd. De productie van sterke drank op deze plek verklaart waarom de steeg in de volksmond ook wel Stokerssteeg wordt genoemd. De restanten van de jeneverstokerij zijn in museum het Hannemahuis nog steeds bekijken.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Neergestort Amerikaans vliegtuig
Neergestort Amerikaans vliegtuigBij Herjuwsmawei 2 stort op 24 augustus 1944 een Amerikaanse B17 neer. Ontdek hier het bijzondere verhaal.
Marrum -
Old Smoker
Old SmokerVanaf ongeveer 1875 produceert de firma Johannes Hibma & Zoon (JHZ) sigaren van het merk 'Old Smoker'. Dat gebeurt niet hier, maar e...
Harlingen -
Fortuinsteeg
FortuinsteegVernoemd naar de Joodse koopman Jacob Fortuin Barendszoon (circa 1836-1910) De piepkleine Joodse delegatie die rond 1650 in Harlingen neerstrijkt, gro...
Harlingen -
Monument Wons
Monument WonsIn Wons staat het monument voor het Canadese regiment Queen's Own Rifles of Canada. Dit regiment was verantwoordelijk voor de bevrijding van Wons op 16 april 1945.
Wons -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Slachtedijk
SlachtedijkDe Slachtedijk is ontstaan uit een oud stelsel van polderdijken, die gezamenlijk deze nieuwe dijk vormden. De dijk loopt van Oosterbierum aan de Waddenzee naar Raerd aan de voormalige Middelzee. Vanaf omstreeks 1500 wordt er gesproken van de Slachtedijk.
Achlum -
Tuinsteeg
TuinsteegAchteringang van herberg De Witte Arent (1695) Van de Voorstraat naar de Noorderhaven strekt zich al zeker 300 jaar een langgerekt perceel uit. Aan de...
Harlingen -
Rozengracht 15
Rozengracht 15Levie Messcher trouwt in 1931 met Catharina en vestigt zich in Harlingen als ‘vleeschhandelaar’. Rozengracht 15 is hun woonadres. In 1938 wordt dochtertje Hanna Klara geboren en een jaar later Klara Leanora.
Harlingen -
Simon Stijlstraat 4
Simon Stijlstraat 4Pietje de Vries is, als ze in 1872 in Harlingen wordt geboren, het negende kind in het gezin van Izaak de Vries en Klara Speyer - en na haar volgen er nóg drie! Op 27 maart 1900 trouwt ze met haar grote liefde, de handelsreiziger Izak Polak.
Harlingen -
Zoutsloot 135
Zoutsloot 135De William Boothstraat is nog een gracht, als de 36-jarige Nathan Polak hier in januari 1939 met zijn vrouw Betsij en de kleine Izak komt te wonen. Ze betrekken dit huis, nadat ze eerder inwoonden bij Nathans moeder, de weduwe Polak.
Harlingen
In der Nachbarschaft
-
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9(18.0 km)Kimswerd