Uitkijkpunt Terpentoer
Wijnaldum
Uitkijktoren van cortenstaal, die op dezelfde hoogte staat, als de inmiddels afgegraven terp van Wijnaldum.
Uitkijktoren van cortenstaal op de plek waar vroeger de terp van Wijnaldum stond. Deze toren bevind zich nu aan de rand van het Wijnaldumer bos.
In het kunstwerk is de tekst "oan de heechste taal - jout dit lân it frij - yn it langste ljocht" van Abe de Vries verwerkt, het ontwerp van de toren is van architect Nynke Rixt Jukema.
De Terpentoer is drie meter hoog, wat even hoog is als de hoogste terp in de geschiedenis van het dorp. Deze hoogste terp bestond rond 800 na Chr.
Vanaf de Terpentoer is er in oostelijke richting uitzicht op de Tjitsmaterp, dat is de terp waar de beroemde gouden fibula (mantelspeld) in 1953 gevonden is.
In de toren bevindt zich een kunstwerk, in de vorm van een reliëfmaquette, gemaakt door de beeldhouwster Roelie Woudwijk.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Luchtpost Vijfhuizen
Luchtpost VijfhuizenIn het najaar van 1940 is bij het Vijfhuizen een uitzichttoren op de zeedijk gebouwd om uit te kijken naar vijandelijke vliegtuigen. De wachtposten verbleven in een barak die stond op het land van P. Porte.
Hallum -
Uitkijktoren NIX
Uitkijktoren NIXEen speciale kijk en beleef-hut voor kinderen bij de Pingjumer Gulden Halsband.
Pingjum -
Het Stadhuis van Harlingen - Gedichtenroute
Het Stadhuis van Harlingen - GedichtenrouteDe geboren en getogen Harlinger Dico van der Meer komt op enig moment in zijn - meestal vroege - jeugd Harlinger liedjes tegen. De strofe ‘Harlinger mien stadsje' is één van de liedjes die hij schreef.
Harlingen -
Terp fan de Takomst
Terp fan de TakomstEen nieuwe terp, buitendijks. Een belevingsplek, om mensen de waddenkust te laten beleven. Om oude verhalen te vertellen en nieuwe verhalen te maken. Over het ontstaan van het gebied en haar bewoners.
Blije -
Brits ereveld Harlingen
Brits ereveld HarlingenAls antwoord op de luchtaanvallen op onder meer Londen gaf de Britse regering de opdracht om Duitse steden en industriegebieden te bombarderen. Op hun bombardementsvluchten naar Duitsland gebruikten de geallieerden het IJsselmeer als aanvliegroute.
Harlingen -
Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierDe grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
Kimswerd -
Afsluitdijk Wadden Center
Afsluitdijk Wadden CenterSofort buchbar
Het Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven.
Kornwerderzand -
Keermuur Willemshaven - Gedichtenroute
Keermuur Willemshaven - GedichtenrouteTussen Gerrits Dykstra (1821-1914) zijn honderden gedichten en liedteksten bevindt zich ook – in de bundel Frîske sang (1874) - zijn lofzang op de beroemde Friese admiraal Tjerk Hiddes de Vries (1622-1666), die zijn thuisbasis in Harlingen had.
Harlingen -
St. Christoffelsteeg
St. ChristoffelsteegChristoffel is de patroonheilige van reizigers, pelgrims, schilders, schatgravers en vele anderen Eerst wordt deze steeg Stroffelsteeg genoemd. Blij...
Harlingen
In der Nachbarschaft
-
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9(18.0 km)Kimswerd -
Harlingen-Sexbierum | Klooster Claercamppad: etappe 12
Harlingen-Sexbierum | Klooster Claercamppad: etappe 12(16.5 km)Harlingen -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 1
Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 1(61.1 km)Harlingen