De Mouterij Franeker
Franeker
Voormalig schuilkerkje. Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
450 jaar geschiedenis
In 1578 bouwen de gebroeders Schellingwou hun mouterij tussen het Bolwerk in Franeker en de Zilverstraat. Mogelijk in 1860 wordt het grachtje dat door de mouterij loopt drooggelegd. Het bedrijf beëindigt na 282 jaar zijn werkzaamheden. In 1656 geven Hans Jansen en Antje Sjouke toestemming voor de bouw van een ‘schuilvermaning’. In 2012 vindt de laatste dienst in het Bolwerkkerkje plaats. Na 356 jaar sluit de vermaning haar deuren.
Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten. De ontdekking van het grachtje is natuurlijk een sensatie die niet voor het nageslacht verloren mag gaan. Daarom wordt het door een glazen plaat in de vloer in zicht gehouden. De archeologische vondsten hebben volgens de bouwhistorici een hoge monumentwaarde. De uitzonderlijke insluiting van een achtergracht maakt de vloer zelfs van landelijke betekenis.
De officiële ingebruikneming van De Mouterij vindt plaats op 24 mei 2019. Er is veel belangstelling voor het gebruik van de zaal. De akoestiek is uitstekend. Koren kunnen hier goed terecht, zowel voor repetities als voor uitvoeringen. Maar ook religieuze bijeenkomsten, exposities en andere culturele uitingen vinden een stijlvolle ruimte in de Mouterij.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie De Mouterij Franeker
De MouterijZILVERSTRAAT 46
8801 KC Franeker Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
11fountains Leeuwarden
11fountains Leeuwarden"Love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze lijken elkaar aan te kijken, maar hun ogen zijn gesloten.
Leeuwarden -
Reginakerk Zweins
Reginakerk ZweinsZweins is een dorpje ten oosten van de stad Franeker. De Reginakerk alhier werd in 1782 gebouwd in de vorm van een koepelkerk, op de plek waar ooit een middeleeuwse voorganger stond.
Zweins -
Luchtpost Vijfhuizen
Luchtpost VijfhuizenIn het najaar van 1940 is bij het Vijfhuizen een uitzichttoren op de zeedijk gebouwd om uit te kijken naar vijandelijke vliegtuigen. De wachtposten verbleven in een barak die stond op het land van P. Porte.
Hallum -
Elfstedentocht beeld Aukje in Harlingen
Elfstedentocht beeld Aukje in HarlingenDe Elfstedenschaatster Aukje in Harlingen van Evert van Hemert. Aukje maakt deel uit van een serie van elf beelden die door de kunstenaar aan de elf steden geschonken zijn, als eerbetoon aan de vrouwelijke deelneemsters aan de tocht der tochten.
Harlingen -
Korendragershuisje
KorendragershuisjeHet huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Franeker -
Commandopost Grou
Commandopost GrouCommandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers.
Grou -
Simon Stijl
Simon StijlSimon Stijl (1731 – 1804) was een bekende Harlinger die zijn woonplaats ‘Het schoonst juweel der Vriezen’ noemde (in de 18e eeuw).
Harlingen -
Landgoed & Slot Martenastate
Landgoed & Slot MartenastateIn 1899 is de oude state afgebroken en vervangen door een “slot”. Dit gebouw bestaat nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl en een zeer rijke stinzenflora.
Koarnjum -
de Jirnsumer Moeting
de Jirnsumer MoetingOp 5 juni 2010 werd in het Friese Jirnsum (Irnsum) (tussen Grou en Sneek) een uniek pelgrimsmonument, ‘de Jirnsumer Moeting’, onthuld (dit is 10 jaar na de opening van het Jabikspaad).
Jirnsum -
Pier Pander Museum
Pier Pander MuseumIn de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919).
LeeuwardenVorübergehend geschlossen
In der Nachbarschaft
-
Rondje Hitzum - Franeker | SUP- en kanoroute
Rondje Hitzum - Franeker | SUP- en kanoroute(12.6 km)Hitzum -
St. Jacobiparochie-Franeker | Klooster Claercamppad: etappe 7
St. Jacobiparochie-Franeker | Klooster Claercamppad: etappe 7(22.3 km)St.-Jacobiparochie