Heiligeweg 19
Harlingen
‘Chellie’ Speijer zet de zaak in manufacturen en confectie voort, die zijn ouders in 1911 op de hoek Heiligeweg/Grote Kerkstraat hebben geopend. Met zijn vrouw Hanna en hun zoontjes Elkan Aron (1930) en Cäcil David (1933) woont hij naast de winkel.
Das könnte dich auch interessieren
-
De Gunst
De GunstRond 1900 is de Grote Kerkstraat dé winkelstraat van Harlingen. Iedereen winkelt er bij de veelal Joodse zaken: groenten, melk, fruit, klompen, spek,...
HarlingenRondleiding
Opgepakt om een fles melk
‘Chellie’ Speijer zet de zaak in manufacturen en confectie voort, die zijn ouders in 1911 op de hoek Heiligeweg/Grote Kerkstraat hebben geopend. Met zijn vrouw Hanna en hun zoontjes Elkan Aron (1930) en Cäcil David (1933) woont hij direct naast de winkel, op nummer 19.
Als vertegenwoordiger van de Joodse Raad en voorzitter van het kerkbestuur van de Joodse gemeente heeft Chellie Speijer een vooraanstaande positie. Op 2 februari 1941 opent hij de bestuursvergadering met de woorden: ‘Overal om ons heen woedt de oorlog. Geve God dat daaraan spoedig een einde kome.’ Dat gebeurt echter niet, integendeel. Het zal de laatste bestuursvergadering zijn, omdat een stortvloed aan anti-Joodse verordeningen het leven vrijwel onmogelijk maakt.
Op 22 februari 1943 wordt Chellie Speijer gearresteerd, omdat hij voor ƒ 0,50 clandestien een fles volle melk van de stalhouder Jonkman heeft gekocht. Die houdt naast zijn paarden ook een koe, voor eigen gebruik en zijn personeel. Speijer wordt overgebracht naar het Huis van Bewaring te Leeuwarden.
Enkele dagen voor zijn deportatie mag hij terug naar zijn gezin. Op de laatste avond brengt hij de fietsen van zijn zoons bij de buren en zegt: ‘Als we over een half jaar niet terug zijn, zijn onze jongens de fietsen ontgroeid. Dan mag Freek ze wel gebruiken.’ En zo gebeurt het ook: buurjongetje Freek zal eerst de fiets van Cäcil aftrappen, en daarna die van Elkan. Met hun ouders worden de jongens op 26 maart 1943 in het vernietigingskamp Sobibor in Polen vermoord.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Hoogstraat 15
Hoogstraat 15Bij het uitbreken van de oorlog woont de ongetrouwde Racheltje Pais (49) bij haar bejaarde ouders in huis. Ze werkt als commies (ambtenaar) op de secretarie van de gemeente Franekeradeel.
Harlingen -
Rozengracht 15
Rozengracht 15Levie Messcher trouwt in 1931 met Catharina en vestigt zich in Harlingen als ‘vleeschhandelaar’. Rozengracht 15 is hun woonadres. In 1938 wordt dochtertje Hanna Klara geboren en een jaar later Klara Leanora.
Harlingen -
Chocomaat Achlum
Chocomaat AchlumWilt u proeven van ons assortiment? Aan de Monnikenweg 20 in Achlum staat onze Chocomaat vol lekkers! Van chocolade repen tot bonbons. Wit, melk of puur? Er zit voor ieder wat wils bij!
Achlum -
Burmania Beleef Boerderij
Burmania Beleef BoerderijDe Burmania Boerderij is een biologisch melkveebedrijf waar educatieve activiteiten worden georganiseerd. Wij willen kinderen én volwassen de boerderij daadwerkelijk laten beleven door middel van diverse activiteiten.
Lekkum -
Speijer
SpeijerDat op dit pand ooit een muurschildering zat was al jaren bekend, maar welke naburige winkelier nu exact de advertentieruimte op de gevel huurde bleef...
Harlingen -
Kleine Bredeplaats 18
Kleine Bredeplaats 18Levie Pais is één van de tien kinderen van Joseph en Sara Pais-Speijer. Hij trouwt met Adriana Rood uit Den Haag. Het paar gaat op de Kleine Bredeplaats 18 wonen, pal naast de groentezaak van de familie Pais.
Harlingen -
Harsta State
Harsta StateHarsta State in Hegebeintum is een oude Friese state met een mooie landschapstuin met stinzenflora in het noorden van Friesland. De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld voor het publiek.
Hegebeintum -
Vioolsteeg
VioolsteegVerbastering van de oudere naam Vooltjessteeg Fooltiesteeg, Veultiesteeg, Vooltjessteeg, ‘t Fooltje steeg: al sinds 1627 schijnt niemand precies te we...
Harlingen -
Simon Stijlstraat 4
Simon Stijlstraat 4Pietje de Vries is, als ze in 1872 in Harlingen wordt geboren, het negende kind in het gezin van Izaak de Vries en Klara Speyer - en na haar volgen er nóg drie! Op 27 maart 1900 trouwt ze met haar grote liefde, de handelsreiziger Izak Polak.
Harlingen -
Café Sipma
Café SipmaDit hoekhuis heeft een lange horecageschiedenis: in 1808 is hier al het Groninger Veerhuis gevestigd. Het staat op een strategische plek, want wie uit...
harlingen
In der Nachbarschaft
-
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9(18.0 km)Kimswerd